ÇİÇEK EKMEK


Sevgili dostlar, Oktay ustanın Yeşil Elma programında yaptığı Çiçek Ekmeğin öncelikle görselliği beni cezbetti. Ve bir kaç kere denedim. Görüntüsü kadar lezzeti de yerinde olan ve pazar kahvaltılarına eşlik edebilecek, buram buram mis gibi tereyağı kokan, bir ekmek ortaya çıktı. Yiyen herkes çok beğendi.

Ben de sizlerle paylaşmak istedim..Afiyet olsun.

MALZEMELER
1-4 su bardağı un
2-1/2 paket yaş maya
3-1 çay bardağı süt (ılık)
4-1 çay bardağı yoğurt suyu(oda ısısında                       olursa daha iyi olur)
5-1 tatlı kaşığı tuz
6-1 çay bardağı ılık su (hamurun katılığını ayarlamak için gerekli görülmesi halinde azar azar ilave edilmeli)
7-3-4 yemek kaşığı tereyağı(yağlamak için)
Üzeri için;
Çörek otu, susam
YAPILIŞI
  • Kelepçeli kek kalıbınızı tereyağı ile güzelce yağlayın.
  • Tereyağını eritiyor ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamur yoğurma kabınızın içine unu eleyerek koyun.
  • Ortasını havuz şeklinde açın.
  • Maya, yoğurt ve sütü ortasına koyun ve parmaklarınızla mayayı eriyinceye kadar sıvılarla karıştırın.
  • Tuzu unun üzerine serpiştirin.(Tuz mayaya doğrudan temas etmemeli)
  • Mayayı erittikten sonra kenarlardan unu yavaş yavaş sıvılara yedirerek yoğurmaya başlayın.
  • Katı olması halinde ılık su ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yapıyoruz.
  • Hamurumuzu beş dakika kadar dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen hamuru 12 eşit bezeye bölüyoruz. 12. Bezemizi diğerlerine göre biraz daha büyük hazırlıyoruz, çünkü o bezemiz çiçeğimizin göbeğini oluşturacak. (bu beze açılmayacak)
  • Diğer 11 bezeyi teker teker bir miktar un serperek bir merdane yardımıyla kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açıp hazırlıyoruz.
  • Eritip soğuttuğumuz tereyağına açtığımız bezeleri teker teker yarısını arkalı önlü olarak tereyağına batırıp çıkarıyoruz. Kek kalıbımızın içine koyuyoruz.  İkinci bezeyi de aynı şekilde yarısını arkalı önlü tereyağına batırıp, ilk bezenin yağsız olan kısmının üzerine gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Yani Açılan bezelerin yarıya kadar olan kısımları üst üste gelecek şekilde bütün bezeler bitinceye kadar kalıbın içine yerleştirilecek. Son bezemizi açmadan kalıbın ortasına koyuyor ve çiçeğimizi oluşturuyoruz.
  • En son olarak tavada kalan tereyağını hamurların üzerine gezdiriyoruz.
  • Çörek otumuzu çiçeğimizin ortasındaki bezenin üzerine susamlarımızı da kenar yaprakların üzerine serpiştirerek çiçek ekmeğimizi mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanmak suretiyle 2 katı kadar kabaran hamurumuzu 180 derecede önceden ısıttığımız fırınımızda üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 30-35 dakika ama 25 dakikadan sonra kontrollü gitmek gerekiyor.Çünkü pişme süresi fırına göre değişebilir.)
  • HAMURUN  MAYALANMASINA BİR ÖNERİ:
  • Fırınınızı 30 dereceye alıp ısıtın. Isıya dayanıklı bir kap içine kaynar su doldurun.ısıttığınız fırını kapatın. Su dolu kabı ve mayalanma için bekleteceğiniz hamurunuzu fırının içine koyun. Daha hızlı bir mayalanma sağlanacaktır. (Gitmekte olduğum kursta öğrendiğim bir yöntem.) Gayet başarılı bir uygulama. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar