LİMONDA ÇİĞ BALIK


Çiğ balık denince biraz duraksıyor insan. Bende duraksayanlardandım, tekne komşumuzun bize ikram ettiği limonda çiğ balığı yiyinceye kadar. Gayette güzeldi. Tanışma öykümüzü zeytinyağlı kabak çiçeği dolması tarifini yazarken anlatmıştım. Konu yemek olunca hele hele karşınızdaki bir şef ise aldığınız geri bildirimler daha manidar oluyor. Paylaşımlar ve yorumlar karşılıklı olarak çok güzeldi. Kuşadası’nda geçirdiğim keyifli günlerden birisiydi. Chantal ve diğer tekne sakinleri Kuşadası’na seyirleri sırasında yakaladıkları büyükçe bir balıktan yapmışlardı. Chantal tarifi verirken, balığın tazeliğini özellikle vurgulamıştı. En kısa zamanda yapmayı
deneyeceğim. Ben de Limonda Çiğ balık ile tanışmamın ardından yaptığım araştırmalar sırasında, tüm denizcilerin bildiği usta denizcilerimiz, Sadun Boro ve Şadan Gökovalı ve Gökçen Adar’ın birlikte bize kazandırdıkları MAVİ TURKUAZ isimli; deniz, tarih ve yemek kokan kitaba ulaştım. Kitapta; Çiğ balık yapılabilecek “Albakor” adında bir balıktan bahsetmekle beraber, taze olmak kaydıyla hamsi, kolyoz ve palamuttan dan nefis olacağını belirtmişlerdi. Tarih, deniz ve yemek kültürümüzün meraklılarına hala almamışlarsa bu kitap tavsiye edilir. Chantal'a tarifini benimle paylaştığı için çok teşekkür ederim. Merci pour la recette Chantal
MALZEMELER
• 600-700 gr. Çok taze büyük ve bol etli bir balık (gün içerisinde tutulmuş olan en makbulü)
• 5-6 adet limonun suyu
• Zeytinyağı
• Dereotu (kurusu da olur) miktarı göz kararı taze ise abartmadan koyalım
YAPILIŞI
1. Balıktan güzelce temizlenir. Beyaz kısmından fileto çıkarılıp, derisi ve, kılçıkları tek tek gerekirse bir cımbız yardımıyla ayıklanır. Sonra küçük küpler şeklinde doğranır.
2. Çukur bir kap içine konur. Üzerine sıkılmış limon suyu ilave edilerek harmanlanır ve 50-60 dakika bekletilir.
3. Balıklar limondan çıkarılır. Servis tabağına alınır üzerine zeytinyağı gezdirilip, dereotu serpilerek servis edilir.
4. Chantal tuz kullanmadığını söyledi. Eğer çok tuzlu yemiyorsanız, tuz atma ihtiyacı hissetmezsiniz.
NOT: Mümkünse çok taze balık ile yapın.
Bekleme süresi kullandığınız balığın tazeliğine göre değişir

Yorumlar

Popüler Yayınlar