KARNIYARIK (AZ YAĞLI VE FIRINDA)


Bütün bir kış; yaz sebzelerini manav ve marketlerde görsek de, mevsiminde yediğinizde aldığımız lezzet ile aynı olmuyor maalesef.. Sezonu kapatmadan bir karnıyarık yapalım istedim. Karnıyarık deyince aklınıza yağda kızartılmış patlıcanlar gelebilir. Ben, patlıcanların karnıyarık için hazırlanma aşamasını televizyonda adını hatırlayamadığım bir yemek programında görmüştüm yıllar önce. O gün bugündür aynı şekilde hazırlıyorum. Hatta aynı yöntemle pişirip, uygun saklama yöntemlerine sadık kalarak, kısa vadede kullanmak üzere derin dondurucuya da atıyorum. Genelde daha az çekirdekli ve körpe olduklarını varsayarak; patlıcanların küçük boy olanlarını kullanmayı tercih ediyorum. Patlıcanı çok seviyoruz.. Yemeğinden, salatasına çok farklı lezzetler elde edebiliyoruz. Ben kendi mutfağımda pişirdiğim; yağdan azıcık nasiplenmiş, ancak lezzetinden hiç bir şey kaybetmemiş olan karnıyarık tarifini denemenizi öneriyorum arkadaşlar.. Afiyet olsun…

MALZEMELER:
  • 6 adet küçük boy patlıcan
  • 200 gr. kadar kıyma. Daha az da olabilir.(iç malzemenize göre ayarlayın)
  • 3-4 adet yeşil biber (1 ya da 2 tanesi büyüklüklerine göre üzeri için ayrılır.)
  • 2-3 adet orta boy domates (1 tanesi üzeri için ayrılır)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yaklaşık olarak ; 1/2 çay bardağı zeytinyağı(sıvıyağda kullanılabilir)
  • Tuz,karabiber
YAPILIŞI
  • Patlıcanlar alaca soyulur. Tuzlu suda 20 dakika bekletilir.
  • Sudan çıkarıldıktan sonra suyu hafifçe sıkılır ve kurulanır.
  • Patlıcanların sadece bir yüzüne bıçak ile derin bir çizik atılır. Fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerlerine bir fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür.(elinizin içinde etrafını iyice yağlayın)
  • 200 derece ısıtılmış fırında ara sıra yönleri değiştirilerek her yeri kızartılır.
  • Patlıcanlar fırınlanırken;
  • Domateslerin kabukları soyulur, küp küp doğranır.
  • Biberlerin sap ve çekirdekleri ayıklanıp küçük doğranır.
  • Soğanlar ince kıyılır. Sarımsaklar her patlıcana 2-3’şer parça düşecek şekilde doğranır.
  • Maydanozlar ince kıyılır.
  • Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra; uygun bir tavaya çok az yağ (bir yemek kaşığı kadar) ile birlikte soğanlar ve biraz kavrulunca kıyma eklenerek karıştırılarak orta ateşte kavrulur.
  • Kavrulan kıymaya önce sivri biberleri (birkaç dakika pişir) sonra domatesleri ekleyip, domatesler ala diri pişinceye kadar kavurmaya devam edilir. Fırında da pişecekleri için çok fazla pişmeseler iyi olur.
  • Altını kapatmaya yakın bir zamanda sarımsaklar ilave edilip, karıştırılır.
  • İç malzeme piştikten sonra, kıyılan maydanozlar, tuzu ve karabiberi eklenerek son bir kez karıştırılır.
  • Altı kapatılır.(Tavanızı yıkamayın salça sosunu hazırlamakta kullanacağız.)
  • Fırından çıkan patlıcanlar fırın kabına alınır. Ilındıktan sonra kesik attığımız yerler iç harç için açılır ve
  • Hazırlanan iç malzeme ile doldurulur. Üzeri ayırdığımız domatesler ve biberler ile süslenir.
SOS
  • En son olarak iç harcı hazırladığımız tavaya 1 yemek kaşığı yağ ve salça eklenip salçanın rengi yağa geçince biraz su dökülür.(1+1/2 bardak kadar su diyebiliriz.) Kaynatılır. Kaynayan sos fırın kabındaki patlıcanların üzerine gezdirilir. (suyun miktarı patlıcanların yarısını geçecek şekilde olmalıdır ki yeniden su ilave etmek durumunda kalmayalım. Kalırsak da sıcak su ilavesi yapmaya özen gösterelim.
200 derece ve en alt rafında, suyu özleşip, kıvam alıncaya kadar fırınlayalım..

Yorumlar

Popüler Yayınlar