Perde Pilavı
Uzun zamandır merak edip, yapmayı düşündüğüm perde pilavını, öğretmenimiz Filiz hanım bu haftanın mönüsüne alınca çok mutlu oldum. Siirt yöresine ait olan bu pilavla ilgili bir gelenekten bahsetti öğretmenimiz. Siirt yöresinde Perde Pilavı Düğünlerde gelin giderken yapılır, gelin ile birlikte gittiği eve götürülürmüş. İçine konulan kırmızı et erkeği, tavuk eti ise kadını ve pirinçler de çocukları simgelermiş. Ne güzel adetleri vardır, güzel yurdumun. Her köşesinde bir masal yaşanır. Yaşanır da, acı ya da tatlı, yemeklerimize yansıdığı kadar; giydiklerimize, taktığımız takılara ve dinlediğimiz türkülere kadar uzanır, bu güzel yaşanmışlıklar. Bu güzellikleri bize hatırlatıp, öğreten Filiz öğretmenimize çok teşekkür ediyorum. Yapacak olanlara kolay gelsin, afiyet olsun.
MALZEMELER
HAMURU İÇİN• 50 gr. margarin (oda ısısında)
• 2 yemek kaşığı yoğurt (normal dolulukta)
• 1 küçük fincan süt (Türk Kahvesi fincanı)
• 1 yumurta
• Tuz ve aldığı kadar un.
YAPILIŞIUygun bir kap içinde malzemelerin hepsi karıştırılıp, ele yapışmayan ve çok yumuşak olmayan hafif sert bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülüp dinlendirilir.( Pilav demlenirken yoğrulabilir.)
PİLAVI İÇİN• 2 su bardağı pirinç
• 250 gr. Tavuk kuşbaşı
• 250 gr. Dana kuşbaşı( kuzu kuşbaşı da olabilir.)
• 50 gr. tereyağı
• 1 yemeklik kuru soğan
• 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
• 2 çorba kaşığı kuş üzümü
• 2 çorba kaşığı kabuksuz badem(kabukları ayıklanmış tuzsuz badem)
• Tuz, karabiber, yeteri kadar su
YAPILIŞI1. Kırmızı etimiz dana ise; ön pişirme gerektiğinden başka bir tencerede suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, pişmemişse biraz sıcak su ilave edilerek pişene kadar kaynatılır.(en iyi çözüm düdüklü)
2. Etimiz kuzu ise; çabuk pişeceğinden ayrıca ön pişirmeye gerek yok.
3. Pirinç yıkanıp süzdürülür.
4. Bademler kabuklu ise küçük bir kap içinde bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülüp üzerine soğuksu konur. Biraz bekletilirse kabukları kolayca soyulacaktır.
5. Tencereye yağ konur.
6. Fıstık ve soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur.
7. Kuşbaşı doğranmış olan tavuklar kavrulan soğanlara ilave edilip suyu çektirilince pirinçler eklenir.
8. İyice kavrulur. Önceden pişirip hazırladığımız dana kuşbaşı, kuş üzümü ve bademlerin bir kısmı pirinçlere eklenip karıştırılır.
9. Pirinçlerimiz biraz diri kalacağından suyu bire bir ölçü verilmelidir. Tuz ve karabiberi eklenip pirinç suyunu çekene kadar pişirilir.
10. Altı kapatılıp demlendirilir.
11. Pilav demlenirken yoğrulan hamur unlanmış düz bir zemin üzerinde merdane ile pilavımızı fırınlayacağımız kabın dışına taşacak büyüklükte yarım cm. kalınlığında açılır.
12. Perde pilavı kabının veya borcamın iç duvarları tereyağı ile sıvama şeklinde yağlanır.
13. Bademler bütün olarak iç duvara yağ sayesinde yapıştırılarak dizilir.
14. Açılan hamur kalıbın içine yerleştirilir.
15. Demlenen pilav, hamurun içine doldurulur, kenardan sarkan hamur parçalar pilavın üstü kapatılır.
16. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kapattığımız kısım üstte olacak şekilde üstü kızarıncaya kadar fırınlanır.
17. Üstü kızarınca bir tepsiye ters çevrilip perde pilav kabı hamurun üstünden alınır ve hamur kızarıncaya kadar fırınlanır.( 15-20 dakika)
18. Böylece hamurun altı ve üstü pişirilmiş olur.
19. Fırından çıkarılınca 10 dakika dinlendirilip, dilimlenerek servis edilir.
NOT:a) Hamur yerine araları yağlanarak 2 kat hazır yufka kullanarak da yapılabilir.
b) Hazır yufka kullanılacaksa pilavın tamamen pişirilmiş olması gerekir.
c) Kuzu eti çabuk pişeceğinden tavuğunu kavrulmasını müteakip eklenip birlikte pişirilebilir.
d) Pilavın kararmaması için kuşüzümü en son eklenmelidir.
MALZEMELER
HAMURU İÇİN• 50 gr. margarin (oda ısısında)
• 2 yemek kaşığı yoğurt (normal dolulukta)
• 1 küçük fincan süt (Türk Kahvesi fincanı)
• 1 yumurta
• Tuz ve aldığı kadar un.
YAPILIŞIUygun bir kap içinde malzemelerin hepsi karıştırılıp, ele yapışmayan ve çok yumuşak olmayan hafif sert bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülüp dinlendirilir.( Pilav demlenirken yoğrulabilir.)
PİLAVI İÇİN• 2 su bardağı pirinç
• 250 gr. Tavuk kuşbaşı
• 250 gr. Dana kuşbaşı( kuzu kuşbaşı da olabilir.)
• 50 gr. tereyağı
• 1 yemeklik kuru soğan
• 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
• 2 çorba kaşığı kuş üzümü
• 2 çorba kaşığı kabuksuz badem(kabukları ayıklanmış tuzsuz badem)
• Tuz, karabiber, yeteri kadar su
YAPILIŞI1. Kırmızı etimiz dana ise; ön pişirme gerektiğinden başka bir tencerede suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, pişmemişse biraz sıcak su ilave edilerek pişene kadar kaynatılır.(en iyi çözüm düdüklü)
2. Etimiz kuzu ise; çabuk pişeceğinden ayrıca ön pişirmeye gerek yok.
3. Pirinç yıkanıp süzdürülür.
4. Bademler kabuklu ise küçük bir kap içinde bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülüp üzerine soğuksu konur. Biraz bekletilirse kabukları kolayca soyulacaktır.
5. Tencereye yağ konur.
6. Fıstık ve soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur.
7. Kuşbaşı doğranmış olan tavuklar kavrulan soğanlara ilave edilip suyu çektirilince pirinçler eklenir.
8. İyice kavrulur. Önceden pişirip hazırladığımız dana kuşbaşı, kuş üzümü ve bademlerin bir kısmı pirinçlere eklenip karıştırılır.
9. Pirinçlerimiz biraz diri kalacağından suyu bire bir ölçü verilmelidir. Tuz ve karabiberi eklenip pirinç suyunu çekene kadar pişirilir.
10. Altı kapatılıp demlendirilir.
11. Pilav demlenirken yoğrulan hamur unlanmış düz bir zemin üzerinde merdane ile pilavımızı fırınlayacağımız kabın dışına taşacak büyüklükte yarım cm. kalınlığında açılır.
12. Perde pilavı kabının veya borcamın iç duvarları tereyağı ile sıvama şeklinde yağlanır.
13. Bademler bütün olarak iç duvara yağ sayesinde yapıştırılarak dizilir.
14. Açılan hamur kalıbın içine yerleştirilir.
15. Demlenen pilav, hamurun içine doldurulur, kenardan sarkan hamur parçalar pilavın üstü kapatılır.
16. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kapattığımız kısım üstte olacak şekilde üstü kızarıncaya kadar fırınlanır.
17. Üstü kızarınca bir tepsiye ters çevrilip perde pilav kabı hamurun üstünden alınır ve hamur kızarıncaya kadar fırınlanır.( 15-20 dakika)
18. Böylece hamurun altı ve üstü pişirilmiş olur.
19. Fırından çıkarılınca 10 dakika dinlendirilip, dilimlenerek servis edilir.
NOT:a) Hamur yerine araları yağlanarak 2 kat hazır yufka kullanarak da yapılabilir.
b) Hazır yufka kullanılacaksa pilavın tamamen pişirilmiş olması gerekir.
c) Kuzu eti çabuk pişeceğinden tavuğunu kavrulmasını müteakip eklenip birlikte pişirilebilir.
d) Pilavın kararmaması için kuşüzümü en son eklenmelidir.
Yorumlar