Pırasalı, Kıymalı Börek
















Pırasa; zambakgiller familyasının bir üyesi. Çok farkında olunmasa da pırasa da yer yüzündeki tüm bitkiler gibi şifa verici özellikleri olan bir sebzedir. Pırasanın zeytinyağlı ve kıymalı yemeğini, bazen de yumurtalı kavurmasını yapardı annem biz çocukken. Tazesinin salatası da, diğer salatalara verdiği lezzet de bir başkadır pırasanın. Arkadaşım Serap’ın tavsiyesi ve tarifi üzerine pırasayı ilk defa börekte denedim. Tek kelimeyle harikaydı.
MALZEMELER• 5 adet yufka
• 1-1,5 kg. pırasa
• 100-150 gr. Dana kıyma
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Toz kırmızı veya pul biber
• Tuz, karabiber
• 1,5 su bardağı Sıvıyağ
• 1 su bardağı su
YAPILIŞI1. Pırasa temizlenip, yıkandıktan sonra ince ince kıyılır.
2. Geniş bir tencere içine sıvıyağ ve pırasalar konur. Sık sık karıştırılarak pırasaları yakmadan iyice pişirilir. (Pırasalar diriliğini kaybedinceye kadar pişirilmelidir.)
3. Kıyma eklenir ve pırasa ile birlikte kavrulur.
4. Kıyma da pişince salça eklenip biraz kavrulunca ocak kapatılıp, tuz, karabiber, pul biberini ekleyip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakılır.
5. Bu arada 1 su bardağı su ve 1 su bardağı sıvıyağ karıştırılır.
6. Yufka düz bir zemine serilir.
7. Su, sıvıyağ karışımı ile yufkanın her yeri ıslatılır.
8. Islattıktan sonra yufka tam ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır.
9. Yufkanın geniş kenarına hazırladığımız pırasalı harçtan konur ve yuvarlanarak, rulo yapılır.
10. Rulo haline gelen yufka bir ucu sabit tutulup, diğer parça etrafında döndürülerek gül böreği şekli ya da üç eşit uzunlukta yan yana getirilip kol böreği şekli de verilebilir.
11. Şekillendirilen börekler üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu, susam veya haşhaş serpilerek 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
NOT:
Daha az yufka kullanırsak pırasa miktarını da azaltmalıyız.
Yufkalar sarıldıktan sonra buzdolabında dinlendirilip üzerine biraz su serpildikten sonra yumurtası sürülüp fırınlanırsa börekler daha çıtır olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar