Paskalya Çöreği ve Tahinli Çörek







Elif’ciğimin çok sevdiği çöreklerden birisidir, paskalya çöreği. Yıllar önce bir kez denemiş ve şeklini bir türlü tutturamamıştım. Aldığım tarifte hamuru üç parçaya ayırın sonrada saç örgüsü gibi örün şeklinde tarif ediliyordu. Yaptığımda bildiğimiz görüntüsüyle hiç alakası olmadı maalesef. Bu nedenle ya tarife ya da kendime güvenemediğimden bir daha denemedim. Elifciğim, arada sırada aklına gelip benden yapmamı ister, ben de tamam yaparız deyip geçiştirirdim. Ama artık nasıl yapıldığını öğrendiğimize göre bundan sonra yapmak sorun olmayacaktır. Paskalya çöreğini seven ama yapmaya çekinenler için;
MALZEMELER (2 adet paskalya için)• 200 gr. un
• 50 gr. pudra şekeri
• 15 gr. yaş maya
• 1 gr. tuz (bir çimdik)
• 1 yumurta
• 40 gr. margarin
• 50 gr. su
• 1 gr. mahlep
• 1 parça damla sakızı (yerine 1 çay kaşığı damlasakızı reçeli de olur.)
• Üstü için file badem veya file fındık
YAPILIŞI1. Un, pudra şekeri, maya, tuz, yumurta margarin ve su konulur, paskalyanın olmazsa olmazları mahlep ve damla sakızı (biz reçelinden koyduk) çukur bir kap içinde karıştırılıp, hamur yoğrulur.
2. Diğer mayalı hamur tariflerinde olduğu gibi, yoğrulan hamur tezgâh üstüne alınır. Tezgâh unlanır. Hamur ortadan kesilip diğer hamur üstüne vurur gibi sertçe çarpılır. Hamur yere yapışmaz hale gelinceye kadar bu işleme devam edilir.
3. Hamur toparlanınca ilk mayalanma için 15-20 dakika bekletilir.
4. İlk mayalanmadan sonra hamurdan 60’ar gramlık 3 adet hamur koparılır. (biz bir paskalya bir tane de tahinli çörek yaptık. 2 paskalya yapılacaksa eşit olarak 6 adet beze yapılır.)
5. Geriye kalan hamurda elle bastırılarak bezeler haline getirilir.
6. 10-15 dakika 2. Mayalanma için bekletilir.
7. 2. mayalanmadan sonra 3 bezeden her biri uzun silindir şeklinde yuvarlanır. Yuvarlanma esnasında hamurun iki uçları inceltilirken ortası daha kalın bırakılmalıdır. Paskalyanın şekli bu yuvarlanmayla sağlanıyor.
8. Yuvarlanıp hazırlanan hamurların üçünün ucu bir araya getirilip birbirine yapıştırılır.
9. Ve sıkı bir şekilde saç örgüsü gibi örülür, uçları yapıştırılır.
10. Üstüne yumurta sarısı sürülüp, file badem veya fındık serpilip 3. Mayalanma için bekletilir.(Mayalı poğaça)
11. Paskalya 2 katı kabarınca 180 derecede 13-15 dakika pişirilir.
NOT:Elde edilen hamurdan tahinli, cevizli, marmelatlı, reçelli gibi çörekler, ponçikler yapılabilir.
TAHİNLİ ÇÖREK• 75 gr. tahin için 30 gr.şeker kullanılmalıdır.
• Unlanan tezgahta kalan hamur merdane ile açılır.
• Tahin ve şeker karıştırılıp açılan hamura sürülür.
• Sonra yuvarlanır. Tezgah üstünde sürekli yuvarlayarak silindir şeklindeki hamur mümkün olduğunca inceltilir.(serçe parmağı inceliğinde yuvarlanır.) Tahinin hamurdan taşması önemli değildir.
• Hamurun bir ucu tezgâhta sabitlenip diğer ucu etrafında döndürülerek sıkıca sarılır.
• Yumurta sarısı sürülüp, 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Naz hanım tariflerinizi denemek istiyorum sitelerde pastane popaçası arar dururum sizin gibi işi kaynağından öğrenen birinin tarifini yapmak avantaj ama şu hamur yoğurma kısmında hamuru vurmadan çarpmadan 2 kısma ayırmasın yoğursak olmazmı :) yani ben yoğurma kabımda yoğurur dinlendiririm sizin dediğiniz yöntemin farkı nedir acaba tşk.

Popüler Yayınlar