Künefe
Kızlarımın en çok sevdiği tatlı diyebilirim. Künefeyi hep dışarıda yemiş, evde hiç denememiştim. Ta ki Aysel Yengemizin bizim için yaptığı künefeyi yiyinceye kadar. Nasıl yapıldığını öğrendikten sonra, her fırsatta yapar olduk. Çocuklar şerbetli tatlı deyince; tercihlerini hep künefeden yana kullanıyorlar. Ben de yapmışken, sizlerle paylaşmak istedim. Hataya özgü künefe malzemelerini, Kadıköy çarşıda bir market de buldum. Peyniri ve kadayıfı Hatay’dan gelmişti. Çok sevindim tabi, sonuç süper oldu.
MALZEMELER• 500 gr. tel kadayıf
• 650 gr. toz şeker
• 400 gr. su
• 150 gr. tereyağı veya margarin
• 400-450 gram künefe peyniri ya da dil peyniri
YAPILIŞI1. Şerbet için şeker ve su bir tencereye alınıp kaynatılır.
2. Şerbet kaynamaya başlayınca 2 damla limon damlatılır. 5 dakika daha kaynatılıp ocak kapatılır ve şerbet ılımaya bırakılır.
3. Kadayıflar tel tel ayrılarak küçük parçalara ayrılır.
4. Tereyağı eritilir. Ilımaya bırakılır.
5. Ilıyan tereyağı kadayıfların üstüne dökülür ve didiklenerek iyice karıştırılıp kadayıflara yedirilir.
6. Künefeyi yapacağınız tepsiye biraz erittiğimiz tereyağından 1-2 yemek kaşığı dökülür.2 tatlı kaşığı bal ya da pekmez dökülüp, tereyağı ile karıştırılır. Bu karışım ile tepsinin her yerine yayılır.
7. Tereyağı ile birlikte didiklediğimiz kadayıfların yarısı tepsiye döşenir.
8. Üstüne düz bir tabak kapatılıp bastıra bastıra tepsiye yerleştirilir.
9. Tepsiye yerleştirilen kadayıfların üzerine tel tel ayırdığımız dil peyniri veya ince ince dilimlediğimiz künefe peyniri dağıtıldıktan sonra kalan kadayıf tepsiye dökülür ve üstünden yine bastırarak kadayıf sıkıştırılır.
10. Hazırlanan kadayıf önceden iyice ısıtılmış fırında 250 derecede altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
11. Üstüne şerbeti dökülür, Antep Fıstığı serpilerek servis edilir.
12. Arzuya göre üzerine dondurma da konulabilir.
NOT:a)Kadayıf çok sıcak şerbet ılık olmalıdır.
b)Biz kadayıfın çıtır kalması için servis tabağına aldıktan sonra dilediğimiz miktarda şerbet dökerek yiyoruz. Böylece kalan künefeyi de tekrar ısıtabiliyoruz.
MALZEMELER• 500 gr. tel kadayıf
• 650 gr. toz şeker
• 400 gr. su
• 150 gr. tereyağı veya margarin
• 400-450 gram künefe peyniri ya da dil peyniri
YAPILIŞI1. Şerbet için şeker ve su bir tencereye alınıp kaynatılır.
2. Şerbet kaynamaya başlayınca 2 damla limon damlatılır. 5 dakika daha kaynatılıp ocak kapatılır ve şerbet ılımaya bırakılır.
3. Kadayıflar tel tel ayrılarak küçük parçalara ayrılır.
4. Tereyağı eritilir. Ilımaya bırakılır.
5. Ilıyan tereyağı kadayıfların üstüne dökülür ve didiklenerek iyice karıştırılıp kadayıflara yedirilir.
6. Künefeyi yapacağınız tepsiye biraz erittiğimiz tereyağından 1-2 yemek kaşığı dökülür.2 tatlı kaşığı bal ya da pekmez dökülüp, tereyağı ile karıştırılır. Bu karışım ile tepsinin her yerine yayılır.
7. Tereyağı ile birlikte didiklediğimiz kadayıfların yarısı tepsiye döşenir.
8. Üstüne düz bir tabak kapatılıp bastıra bastıra tepsiye yerleştirilir.
9. Tepsiye yerleştirilen kadayıfların üzerine tel tel ayırdığımız dil peyniri veya ince ince dilimlediğimiz künefe peyniri dağıtıldıktan sonra kalan kadayıf tepsiye dökülür ve üstünden yine bastırarak kadayıf sıkıştırılır.
10. Hazırlanan kadayıf önceden iyice ısıtılmış fırında 250 derecede altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
11. Üstüne şerbeti dökülür, Antep Fıstığı serpilerek servis edilir.
12. Arzuya göre üzerine dondurma da konulabilir.
NOT:a)Kadayıf çok sıcak şerbet ılık olmalıdır.
b)Biz kadayıfın çıtır kalması için servis tabağına aldıktan sonra dilediğimiz miktarda şerbet dökerek yiyoruz. Böylece kalan künefeyi de tekrar ısıtabiliyoruz.
Yorumlar
ellerinize sağlık muhteşem görünüyor.