Krokan Yapımı




En sevdiğim pastalardan birisidir, krokanlı pasta. Krokanın nasıl yapıldığını daha önce bazı tariflerde görmüştüm. Tutturmanın zor olacağını düşündüğümden hiç denemeye teşebbüs etmedim. Kursta nasıl yapılması gerektiği ve yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrendiğimize göre artık yapabilirim. Yapmak isteyip de, nasıl yapacağını bilemeyenler ve krokanlı pasta ya da tatlı sevenler için; afiyet olsun.
MALZEMELER• 100 gr. toz şeker
• 20 gr. su
• 2 damla limon suyu
• 100 gr. fındık (badem veya ceviz de olabilir)
YAPILIŞI1. Derin bir tencereye şeker konur.
2. Su ve 2 damla limon suyu eklenip, karıştırılır ve ocağa konur.
3. Ocağa koyduktan sonra en hızlı ateşte hiç karıştırmadan altın sarısı renk alıncaya kadar kaynamaya bırakılır. (karıştırılmamasının sebebi daha çabuk karamelize olmasını sağlamak)
4. Altın sarısı olunca şöyle bir karıştırılır ve ocak kapatılır.
5. Fındıklar tencereye eklenir. Güzelce karıştırılır.
6. Böylece hem kuruyemişlerimiz kavrulmuş olacak hem de krokan soğumaya başlayacak.
7. Malzeme karıştıktan sonra silpat veya bir tepsi içine serdiğimiz yağlı kağıt üzerine dökülür. Donması beklenir.
8. Donan karamel şekeri istenilen şekillerde koparılıp pasta ve tatlılarda kullanılır.
9. Biz rondodan irice çekip kullandık. (sert bir cisim yardımıyla dövülerek de kullanılabilir.)
10. Dökerken değişik şekillerde akıtılarak, farklı şeker dekorları yapabilirsiniz.
11. İçine kuruyemiş koymadan da ince bir tabaka halinde döküp kırarak dekor yapımında kullanabilirsiniz.
NOTa) Krokanın yapımı sırasında limonun miktarı çok önem taşıyor.
b) Limon fazla olursa krokan yumuşar istenilen sertlikte olmaz.
c) Limon koymazsak da şeker kristallenir.
d) şekerin karamelize olma derecesi 180 derece olduğundan kuruyemişlerin yanmaması için, şeker karamelize olduktan sonra ilave ediyoruz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar