Çerkez Çorbası


Tarifini kurstaki hocamızdan alıp, ilk defa denediğim bu çorbayı evdekiler çok beğendi. Herkes kendi damak tadına göre bir yorum getirip, kendilerine göre olması gerekenleri dile getirdikten sonra, genel anlamda güzel bir çorba olduğunda karar kıldılar. İçinde bakliyat olan çorbaları seven bir aileyiz. Hemen hemen her çorbama ya da sebze yemeğime biraz mercimek, nohut, buğday, salatalara; bulgur, karabuğday veya kuru fasulye ekleyiveriyorum. Yemek ve salataların bu şekliyle daha lezzetli olduğu kanaatindeyim. Lezzetini buğdaydan alan, mısır ve tavuğun nefasetiyle bir araya geldiğinde tadına doyamayacağınız, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak sıcacık bir lezzet. Afiyet olsun.
MALZEMELER• 6-7 su bardağı tavuk suyu
• 1 su bardağı buğday(akşamdan ıslatılmış)
• 1 su bardağı mısır
• 1 tavuk göğüs eti
• 1 adet kuru soğan
• 1 limon
• 4 çorba kaşığı sıvıyağ
• 1 tatlı kaşığı tereyağı
• Tuz, pul biber, nane
YAPILIŞI
Eğer çıkarılmış tavuk suyunuz yoksa;
Geniş bir tencerenin İçine tavuk, 10 bardak su, 1 havuç, 1 soğan,1 defne yaprağı, tuz, tane karabiber, 1 dilim limon konur ve tavuklar didiklenebilir hale gelinceye kadar (yaklaşık 45-60dak.)pişirilip, süzülür.
1. Ocağınızın bir gözüne tencereye tavuk göğsünü, suyunu tuzunu koyup pişirin.(bu suyu da tavuk suyu olarak kullanabilirsiniz.)
2. Ocağınızın diğer gözünde de buğdayınızı bol su ile haşlayın.(düdüklü tencerede 15 dakika)
3. Tencerelerin kapaklarını aralık bırakın, kapatmayın taşarlar.
4. Tavuk eti haşlanınca suyu süzdürülür.Soğuduktan sonra didiklenir veya küp doğranır. Kenara alınır.(küp doğranınca daha güzel görünüyor.)
5. Diğer tarafta çorbayı pişireceğimiz tencere içine sıvıyağ ve tereyağı konur.
6. İçine soğan küp küp doğranır ve kavrulur. Kavrulan soğana tavuk suyu dökülür.
7. Haşlanan buğdaylar, mısırlar eklenerek birlikte mısırlar ve buğdaylar iyice özleşinceye kadar kaynatılır.
8. Pişmeye yakın tavuk göğsü ve limon ilave edildikten sonra malzemeler kaynaşıncaya kadar kaynatılır. En son olarak tuzu atılıp kıvamı ayarlanır.
9. Pul biber, nane serpilerek sıcak servis edilir.
NOT:a) Bazı buğday ıslatmasanız bile kısa sürede pişer, bazısını da akşamdan ıslatırsınız, saatlerce kaynatırsınız yine de pişmez. Bu nedende tencere ya da düdüklü de pişme süresini ayarlayabilirsiniz. Piştiğini buğdayların çatlayıp yayılmasından ve kolay ezilmesinden anlarız.
b) Buğday diğer malzemelerle birleşince biraz dirileşip sertleşeceğinden çok pişirmekte fayda var.
c) Mısır ben yazdan buzluğa atmıştım onu kullandım. O yüzden de buğdayla birlikte haşladım.
d) Tavuk suyu çıkarırken; tavukgöğsü çok yağsız olduğundan çok lezzetli olmuyor, bu nedenle, tavuğun yağlı yerlerinden ve kanatlarını atıyorum içine. Tane karabiber de ayrı bir lezzet katıyor suya. Pişince işe yaramayan kısımlarını süzdürüp atıyor ve suyunu kullanıyorum.

Yorumlar

Popüler Yayınlar