Tuzlu Kurabiye
















Yıllardır pastanelerin vitrinlerini süsleyen, fırından çıktığında mis gibi kokusundan nefaseti anlaşılan, tazesinin tadına doyum olmayan, tuzlu kurabiyeler. Ben çocukken; eşe, dosta ziyarete giderken Pastaneye uğrayıp tatlı, tuzlu kurabiyelerden karışık kutular yaptırılırdı. Bütün çocuklar mis gibi kokan kurabiyeler için çay servisini dört gözle beklerdik. Evin sahibi hanım da mutlaka bir şeyler hazırlardı. Orta da yanan kocaman bir kuzine soba, sıcacık salonlarda gülen yüzler ve oynanan tavlalar, pikaplarda çalan son moda şarkılar, en güzeli ve unutulmazı da dostlarla paylaşılan anlardı. Ne mutlu bana ki bu günlerin yaşandığı o günlerin son zamanlarına da olsa yetişebilmişim. Bir Tuzlu kurabiye tarifi bizi anılara geri götürdü.Tuzlu kurabiyenin pek çok tarifi vardır.Bizim tarifimiz temel tuzlu kurabiye tarifi. Yani pastane kurabiyesi. Kurabiye hamuruna eklenen farklı malzemelerle değişik lezzetler elde etmek mümkün. Çeşitliliği sizin yaratıcılığınıza göre şekillenecektir. Paylaşılan güzel anılar için; afiyet olsun.
MALZEMELER (4-6 KİŞİLİK)
• 200 gr. Un
• 120 gr. margarin(tereyağı)
• 1 adet yumurta
• 6 gr. tuz
• 10 gr. toz şeker
YAPILIŞI
1. Tüm malzemeler karıştırılır. Hamur toparlanınca yoğurma işlemi tamamlanmış demektir.
2. Yoğurma işlemi sırasında tüm malzemenin homojen bir şekilde karıştığından emin olmalıyız.
3. Yoğurduktan sonra biraz dinlendirilir.
4. Tezgah üzerinde yuvarlanarak silindir haline getirilir.
5. Bir bıçak yardımı ile 15’er gramlık parçalara ayrılır.
6. Parçalardan biri alınır. Elimizin içi ile tezgah üstünde hamuru yuvarlayarak ince uzun şeritler haline getirilir.
7. Sol uçtan tutup şeridin ortasına getirilir ve hamurun üstüne bırakılır.
8. Sağ uç tutulur sola doğru getirilir ve bıraktığımız ortadaki parçanın öbür tarafına çarpraz olarak bırakılır. Hamur üstünde hafif bastırılır. Ters çevrilip yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
9. Diğer şekilde de yine şerit yapılır.
10. Ortadan katlanır ve yuvarlanarak, burgu yapılır.
ÖNERİ:
a) Hamur merdane ile açılır ve içine kıyma, zeytin ezmesi, peynir+maydanoz veya patates konularak üçgen kapatılıp, şekillendirilebilir.
b) Hamuruna arzuya göre baharatlar veya salça eklenebilir.
NOT: Kurabiye hamurlarında yoğurma işlemine hamur toplanır toplanmaz son verilmelidir.
hamurla çok oynanırsa istenilen sonucu elde etmek zorlaşır.

Yorumlar

handan dedi ki…
Fırından yeni çıktılar.Azıcık soğutup hemen tadına baktım ve çok beğendim. Tarif için teşekkür ederim.Hoşuma giden tuzlu kurabiye tarifi bulamamıştım şimdiye kadar.Bir daha ki sefere de mahleple deneyeceğim :) Sevgiler..

Popüler Yayınlar