Temel kiş hamuru tarifi ve Ispanaklı Kiş(Quıch)






















Kursta öğrendiğimiz diğer bir lezzet Fransız mutfağının yıldızlarından olan Quıch(kiş), bir ara sıcak olup, ana yemek olarak sunulmaz. Kiş’te önemli olan hamuru ve kremasıdır. Hamur ve kreması aynen korunmak kaydıyla farklı malzemeler ile değişik tatlar ve lezzetler elde edebiliriz. Hamurunu önceden hiç denememiştim. Daha önce yaptığım Pırasalı kişte de milföy hamuru kullanmıştım. Kursta yaptığımız Ispanaklı Kiş’ten evdekilerde tattılar. Onlar beşamelli olanı tercih ettiklerini söyleseler de ben bu tarifi beğendim. Kalan hamurdan küçük tuzlu tartölet kalıpları yaptım. Çok güzel oldular. Keyifle yedik. Bu hamurun bir güzelliği de hamuru önceden yapıp buzdolabında saklayabiliyor olmanız. Yapıp derin dondurucuda 6 aya kadar, buzdolabında ise en fazla 1 hafta saklayabiliyoruz. Kiş’te kullanılacak iç harç ne olursa olsun mutlaka sotelenerek ön pişirme yapılmalıdır. Kolay gelsin, afiyet olsun.
TEMEL KİŞ HAMURU TARİFİ
MALZEMELER
• 200 gr. un
• 2 yumurta sarısı
• 5 gr.tuz
• 80 gr yağ
• Yeterince su(35 gr.kullandık)
• Bu hamurdan 26 çapındaki tart kalıplarında 2 adet kiş çıkıyor.
YAPILIŞI
1. Derin bir kap içine un, yağ, yumurta sarıları ve tuz eklenip 35 gram suyu ilave edildikten sonra hamur toparlanıncaya kadar kabın içinde toparlandıktan sonra tezgaha alıp güzelce yoğrulur. 10 dakika dinlendirilir.
2. Dinlendirilen hamur merdane ile tezgah hafifçe unlanarak 3 mm inceliğinde açılır.
3. Kalıbın içine yerleştirilir.
KİŞ DOLGUSU
• 2 yumurta
• 100 gr.krema
• 50 gr. rende kaşar (veya lor peyniri olabilir)
• 250-300 gr. ıspanak
• Tuz, karabiber
YAPILIŞI
Dolgu için; derin bir kap içinde yumurta ve krema, tuz ve karabiber ile birlikte iyice çırpılarak hazırlanır.
ISPANAKLI KİŞ
a) Kiş hamuru ve kiş dolgusu hazırlanır.
b) Ispanak az tuz ilavesi ile sotelenir.
c) Sotelenen ıspanak hamurun içine yerleştirilir.
d) Üzerine hazırlanan kiş dolgusu dökülür.
e) Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirilir.
f) Pişirmenin sonuna doğru kiş, fırından alınıp kaşar peyniri serpilir ve üstü kızarana kadar pişirmeye devam edilir.
g) Sıcak yada ılık servis edilir.(soğuk tercih edilmiyor.)
NOT:
1. İsteğe göre kaşar peyniri veya başka peynir çeşitleri, jambon, ıspanak, ya da mantar gibi isteğe göre sebzelerle harç hazırlanıp hamurun içine doldurulur.
2. Kiş’te mutlaka kiş dolgusu kullanılmalıdır.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
fotolar harika çıkmış.ayrıca siteniz ve tarifleriniz gerçekten çok güzel.en kısa zamanda çoğunu deneyeceğim. güzide
Naz dedi ki…
Güzideciğim, denediklerin hakkındaki yorumlarını bekliyorum.Güzel sözlerin için teşekkür ederim.
canikom dedi ki…
merhaba çok güzel olmuş.ben 1adet tart kalıbına yapacağım dolayıı ile kiş dolguu ve hamurunu yarım ölçu kullanayım değil mi...
naz dedi ki…
canikom;evet yarım ölçü 1 adet kiş için yeterli olur..Afiyet olsun

Popüler Yayınlar