Saray Baklavası







Bayram hazırlıklarımızı yazamadan kursta yaptığımız Saray baklavasının tarifini yazacağım. Zehra sultan bana kızmasın yaptığımız baklavaların tarifini biraz toparlamam lazım o yüzden yazamadım. Ev baklavası gibisi var mı? Ama bu da güzel bir baklava tarifi. Hem de kolay bir baklava. Biraz oklava tutmasını biliyor ve hamurla oynamayı seviyorsanız, haberli misafirleriniz için denemeye değer bir tarif, Malzemelerin ve yapılışının uzunluğuna bakmayın göründüğü kadar zor değil arkadaşlar. Bende ilk fırsatta evde deneyeceğim. Yapacaklara kolay gelsin, afiyet olsun
HAMUR MALZEMELERİ
• 1 çay bardağı süt
• 1/2 çay bardağı sıvıyağ
• 1/2 çay bardağı erimiş margarin
• 2 yumurta
• 2 çorba kaşığı sirke
• 2 çorba kaşığı yoğurt
• 1 çimdik tuz
• 1 çay kaşığı kabartma tozu
• Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ
• 2 +1/2 su bardağı süt
• 3-4 kaşığı irmik
• 150 gr. toz Antep fıstığı
ŞERBET MALZEMESİ
• 5 +1/2 su bardağı su
• 5 + 1/2 su bardağı toz şeker
• 1 çorba kaşığı limon suyu
ÜZERİNE: 300 gr. erimiş kızdırılıp köpükleri alınmış tereyağı
YAPILIŞI
1. Hamurun malzemeleri verilen ölçülerle karıştırılıp güzelce yoğrulur. 30 dakika dinlendirilir.
2. Hamurdan cevizden biraz küçük bezeler koparılır.
3. Bezeler nişasta ve un karışımı kap içinde birazcık yuvarlandıktan sonra pasta tabağı büyüklüğünde merdene yardımı ile açılıp, aralarına nişasta serpilerek 10 tanesi ya da 5 tanesi( biz 5’li yaptık) üst üste
4. konulur. (7 adet 5’li grup oluştu.)
5. Bezeler bitene kadar tekrarlanır. Her bir beşli grup hepsi birlikte bir seferde açılır.
6. Yani üst üste duran beş tane bezeden oluşan ilk grup alınır. Tezgah nişastalanır.
7. Tezgahtaki nişastanın üstüne konur.
8. Önce merdane ile biraz açılır. ha ama siz oklava ile açabiliyorsanız ilk baştan itibaren oklava kullanabilirsiniz. Beşini bir arada merdane ila biraz açtıktan sonra oklavanızı yufkanın üstünde 4’ü 20 geçe pozisyonunda koyup, sarıp yuvarlayın tam ortasını biraz geçince elinizle hafifçe üstten bastırı yufkanın açılmasına yardım edin ve tamamen yuvarlayıp üstteki kısmını yere bırakıp geriye doğru hafif bastırarak oklavanızı geriye çekin.
9.Keşke imkan olsaydaı da size video kaydını gösterebilseydim, kendim yaparken video kaydına alacağım. Bu konuda bende usta değilim yeni öğreniyorum. Ama yapılmayacak bir şey değil.bu şekilde bütün gruplar tamamlanır. Açılabildiği kadar açılır.
10. Tepsini iç genişliğine göre kesilir. Kenarlardan çıkan parçalarda 5’er kat varsayılarak, yufkaların üstüne serilir. Böylece açtığımız 7 yufkadan 3 tanesi kenarları da dahil olmak üzere alt katı oluşturacak şekilde serilir.
11. Diğer tarafta iç malzemesinin sütü tencereye konur.
12. Yavaş yavaş karıştırarak irmik ilave edilir.
13. Yumuşak muhallebi kıvamında pişirilir. Ilımaya bırakılır.
14. Ilınınca tatlını arasında kullanılır.
15. Hazırlanan iç malzeme tepsideki yufkaların üstüne yayılır.
16. Diğer yufkalarda hazırlanıp iç malzemenin üstüne serilerek devam edilir.
17. Son yufkanın kenarlarının iç kısma serilmesi gerekir ki en üst düzgün kesilebilsin.
18. Üst katlar dört adet yufka ve kenar katlarından oluşmuş olacak.
19. Baklavaya dökülecek tereyağı kızdırılır. Köpükleri alınır. Almazsak köpükler baklavada leke yapar.
20. Kızdırılan tereyağı kızgınlığı geçince baklava tepsisinin üstünde gezdirilerek dökülür.
21. 180-190 derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişirilmelidir. Baklava 1 saatten önce baklava pişmez.
22. Baklava fırına girerken sonra şerbette ocağa konur.
23. Şeker ve su kaynatılır. Kaynamaya başlayınca limonu ilave edilir. Altı kısığa alınır. Kaynatmaya devam edilir. Neredeyse baklava ile aynı anda pişmiş olacaktır.
24. Şerbetten tırnak üzerine bir damla konur. Damla akmıyorsa şerbet olmuş demektir.
25. Şerbet ve baklava sıcak iken bir araya getirilmelidir.
NOT:
a.Sade baklava yapmak isterseniz, kremayı çıkarmak yeterli olup, ceviz ve fındık ta kullanılabilir.
b. Baklava ağır ağır pişirilmelidir.
c.Diyelim ki baklavanızı önceden yaptınız ilk günkü lezzetinde olmasını istiyorsanız. Baklavanızı şerbetlemeden önce bir kez fırınlamanız gerekmektedir. Baklavanın içi dahi ısınmalıdır.
d. Her ikisi de sıcak hale gelince baklavanın şerbeti verilmelidir.
e. Baklavada mutlaka buğday nişastası kullanılmalıdır.
f. Buğday nişastasına açarken nişastanın 1/3 ‘ü kadar un eklenmelidir.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
süper olmuş.mutlaka denemem lazım ama içinin kremasından dolayı- kalınca tabi kalırsa:)kötü mü olur diye terreddüte düşmedim değil.çünkü bu irmikli kremayı kadayıfın arasında kullanıyorum-yalancı künefe oluyor-yalnız bekleyince pek de iyi olmuyor.sizde aynı fikirde misiniz?sevilay
Adsız dedi ki…
Çok deyişik bi tarif

Popüler Yayınlar