pırasa ve mantarlı pilav







Pilav her gün pişse yenilir bizim evde. Sebzenin de çok tüketildiği bir mutfağın aşçısı olarak bir hafta sonu buzdolabında kalanları değerlendirelim ne çıkar buradan derken, kurstan aklımızda kalanları da devreye sokarak yapılan ve bizimkilerin severek yediği bir pilav çıktı ortaya. Pırasalı pilav yediniz mi? Biraz pırasa, biraz mantar ile şahane bir pilav yedik doğrusu. Hem buz dolabı temizlendi hemde kalan sebzeler değerlendi bizim de midemiz şenlendi. Farklı tatlara açıksanız! Denemenizi öneririm.
MALZEMELER
• 2 su bardağı jasmin pirinç
• Yarım paket mantar temizlenip ince kıyılmış
• 1-2 sap pırasa
• 1 adet havuç
• 1/2 çay bardağı zeytinyağı
• İnce bir dilim limon
• 1 çay kaşığı şeker
• Yaklaşık 3 su bardağı su. (su pirincin üstünü yaklaşık bir parmak geçmeli)
• İsterseniz bir tutam safran
YAPILIŞI
1. Pirinç yıkanıp, süzülür.
2. Mantarlar temizlenip, ince doğranır.
3. Pırasalar yıkanır ve ince doğranır.
4. Havucun dışı kazınıp küp ya da yarım ay şeklinde doğranır.
5. Pilav tavasına yağ konur önce safran ve havuçlar, 2-3’er dakika ara ile sırasıyla pırasa ve mantarlar sotelendikten sonra pirinç ilave edilip kavurmaya devam edilir.
6. 5-6 dakika kavrulduktan sonra şeker ve tuz eklenir bir süre daha kavrulur, sonra suyu verilir.
7. İncecik bir limon dilimi veya bir kaç damla limon suyu ilave edilir.
8. Harlı ateşte kaynatılır, suyunu çekme aşamasında kısılır, tuzu ve suyu pişme oranı kontrol edilir, gerekli ilaveler yapılarak ve üzeri kağıt havlu ve kapak ile kapatılır. Kısık ateşte suyunu çekip pişinceye kadar pişirilir.(tuzu az ise tuz ilavesi suyu az ise arzu ettiğiniz diriliğe göre sıcak su ilavesi yapılmalıdır. Jasmin pirinç nişastası az olan bir pirinç olduğundan, normal baldo pirinçten daha diri olacaktır.)
9. Pirinçler suyunu çekmiş pilav göz göz olmuşsa pilavınız pişmiş demektir.
10. Pişip pişmediği kontrol edildikten sonra bir örtüye sarılarak demlenmesi sağlanır.
11. En son pişirilmesi ve sıcak servis edilmesi önerilir.
12. Her türlü etin yanında servise uygundur.
Afiyet olsun.
Mantar nasıl temizlenir?
Bana göre;
1-Nemli bezle veya nemlendirilmiş kağıt havlu ile silinerek, (fırında mantar için uygun bir yöntem)
2- Önce suda yıkayıp, sonra kurulayarak, (yemek içinde küçük ve bütün mantar kullandığımda)
3- Ya da; ortadaki sapı çıkarıp kenardaki çeperlerinden dışa doğru çekip kabuklarını soyarak, (benim sıklıkla yemek içinde küçük parçalar halinde kullanacağım durumlarda uyguladığım bir yöntem) temizlenebilir.
4- Bir yöntemde suda bekletip süzdürmek. Mantar çok su çektiğinde rengi kötü oluyor. o nedenle diğer yöntemleri tercih ediyorum.

Yorumlar

Popüler Yayınlar