Patlıcanlı şehriye pilavı


Sadesini yaptığım bir pilavın içine patlıcan ve et girince daha farklı bir lezzetle karşılaştım. Bugün kursta yaptığımız patlıcanlı şehriye pilavı biraz yağlı olmuştu ama güzeldi. Kavurma işlemi çok güzel yapılmış ve suyu tuzu tam kıvamında olmuştu. Yapan arkadaşlarımın ellerine sağlık.
MALZEMELER
• 3 su bardağı şehriye
• 100 gr. tereyağı ( daha azaltılabilir.)
• 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
• 4 çorba kaşığı badem (kabuksuz)
• 2 orta boy patlıcan
• 300 gr. dana kuşbaşı (küçük doğranmış)
• 2 çorba kaşığı sıvıyağ
• 1 tutam nane
• Tuz, pul biber, karabiber
• Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ
YAPILIŞI
1. Patlıcanlar alaca soyulup, dörde bölünür, bir müddet tuzlu suda bekletilir. Suyu süzülür.
2. Kurulanır ve kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınır. Yağı çektirilir.
3. Başka bir tencerede çok az sıvıyağda etler önce suyu salıp çektirilerek kavrulur.
4. (Ben ilk etapta hiç yağ koymuyorum. Çünkü etin kendi yağı yetebiliyor. (siz etinizin durumuna göre ayarlayabilirsiniz. Eğer kestiremiyorsanız biraz yağ koymaktan bir şey olmaz. Diğer taraflardan azaltırsınız.)
5. Üzerine biraz sıcak su ilave edilir ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (düdüklüde 15 dakika)
6. Pilav tenceresine tereyağı konur. Sırasıyla dolmalık fıstık, badem ve şehriyeler eklenip, kavurmaya devam edilir.
7. Ve renkleri hafifçe kahverengileşmeye başlayınca patlıcanlar, etler, tuz ve baharatları ile 4 su bardağı su ilave edilir.
8. Bir taşım kaynadıktan sonra ocak kısılır ve tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
9. Pişen pilavın üstüne temiz bir havlu veya kâğıt havlu kapatılıp, demlendirilir.
10. Sıcak olarak nane yaprakları ile servis edilir.
NOT: Yanında yoğurtlu bir salata yada yeşil bir salata çok güzel olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar