Muffin
















Eskiden annelerimizin yaptığı kekleri bilirdik sadece, ne mikser vardı, ne kabartma tozu, ne katkı malzemesi, ne koyarlardı içine bilmem, tek bildiğim içine ne koyarsa koysunlar, inanın bana öyle güzel kabarırdı ki düdüklüde pişen kek. Kocaman olurdu ve yaş pastalar ondan yapılırdı. Hatırlayanlarınız vardır, kek kalıbının altına sobadan alınan kül konur, üstüne kek tenceresi oturtulur, pencereli kapağı sıkıca kapatılırdı. Hava almadığı zaman çok güzel kabarırdı. Hava almışsa kekin yarısı kabarır yarısı çökerdi. Yine de o kekler hemen arasına muz dilimleri ve muhallebi, üstüne de muhallebi sürülüp meyvelerle süslenip kamufle edilirdi. Sonraları başka başka kalıplar ve tarifler girdi mutfaklarımıza, ezberler bozuldu, akıldan yapılan kek tariflerinin yerini kitaplardaki tarifler, sonraları televizyonlarda gündüz programlarından öğrenilenler ve şimdi de internetten pek çok tarife ulaşılır oldu. Mutfağımızın klasiği “kağıtta kek” tarifi oldu size “Muffin” ,biraz süsleyince de modaya uyup Cup Cake deyiverdik adına. Nedense aldığım tarifler istediğim gibi kabarmadı şimdiye kadar, geçtiğimiz hafta kursta öğrendiğimiz muffinler hariç. Maharet kimde bilemedim. Bende mi yoksa yeni tarifte mi?
MALZEMELER (6 adet)
• 3 yumurta
• 150 gr. margarin
• 100 gr. pudra şekeri
• 250 gr. un
• 25 gr. süt
• 7 gr. kabartma tozu
• 75 gr. damla çikolata
YAPILIŞI
1. Çukur bir kap içine yağ ve şeker konur. Pudra şekeri ve yağ tozumasın diye parmak uçları ile hafifçe karıştırıldıktan sonra mikserle hızlı devirde yağ ve şeker kar haline gelinceye kadar çırpılır. (sabit bir çırpıcınız yoksa kolunuz bira yorulacak demektir.)
2. Yumurtalar teker teker kırılıp yavaş yavaş yedirilerek eklenir.(birincisini kır, çırp malzemeye iyice karıştır. 2. Sini, sonra da 3. sünü eklenip aynı şekilde çırparak karıştır.)
3. Yumurtalar iyice karıştıktan sonra mikseri bir kenara bırakıp, diğer malzemeler eklenir ve tahta kaşık ile iyice karıştırılır. Ve hamur toplanır toplanmaz karıştırma bırakılır.
4. Hazırlanan kek karışımı krema torbasına konur. (Krema torbanız yok ise buzdolabı poşeti gibi bir poşeti de kullanabilirsiniz.
5. Torbadan muffin kalıplarına sıkarken sıkma torbasının ucunu kalıbın içine koyduktan sonra torbanın ucunu hiç kaldırmadan en üstünden bastırarak bir seferde kalıpların ilk kıvrımına kadar dolduruyoruz.
6. 170 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar pişirilir.
NOT:
a) Kekinizi kakaolu yaparsanız; un miktarından 10 gr. azaltıp,
b) 10 gr. kakao ilave edilmelidir.
c) Damla çikolata yerine aynı miktarda üzüm, fındık, vs. eklenebilir.
d) Muffin kalıbına koyduktan sonra ortasına vişne batırılabilir.
e) Aynı karışım ile hazırlanan keklerin üstlerinin krema ya da şeker hamurları ile süsleyerek çok hoş Cup Cake’ler elde edebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar