Mini Börekitas






















Pasta kursunda bu hafta Mini börekitas, Chocolate chips cookies ve Tuzlu kurabiye ve Şeker hamuru ile süslenebilen tarçınlı kurabiyeler yaptık. Biraz yorulduk ama çok eğlendik diyebilirim. Profesyonel tariflerle çalışmak çok kolay ve sonuç için acaba tutar mı diye düşünmüyorsunuz. Eğer ölçü ve malzemede hata yapmıyorsanız sonuç mutlaka istenildiği gibi oluyor. Kursta kendimiz yaptık. Şimdi sıra evde yapmaya geldi. Hafta sonu hepsini tekrar edeceğim. Elimizin alışması için sık sık denemek gerekiyor. Kilo alacağız vallahi..:)) Pazar kahvaltılarının ve çocukların beslenme çantalarının müdavimi olabilecek lokmalık Mini Börekitasların tadına doyamıyacaksınız. Haydi kolay gelsin, afiyet olsun.
MALZEMELER (4 KİŞİLİK)
• 200 gr. un
• 100 gr. margarin (tereyağı da olur.)
• 1 yumurta
• 12 gr. yaş maya
• 10 gr. toz şeker
• 7 gr tuz
YAPILIŞI
1. Yoğurma kabının içine un konur. Tuz serpilir.
2. Ortası açılır.
3. Ortasına diğer tüm malzemeler konulur.
4. Önce sıvılar parmak uçlarıyla birbiriyle karıştırıldıktan sonra kap içindeki un ile yoğrulur. Hafif yapışan bir hamur elde edilir. Daha önce yazdığım Mayalı Poğaça tarifinde olduğu gibi hamur kesilip, geride bıraktığınız diğer hamur parçasına çarptırarak yoğurma yapılır. Hamur yapışmaz bir hale gelip pürüzsüz bir yüzeye kavuşuncaya kadar yoğurma işlemine devam edilir.
5. Hamur 15-20 dakika ilk mayalanma için dinlendirilir.
6. Dinlendirilen hamur 20’şer gramlık parçalara bölünür (cevizden biraz küçük) ve tezgah azıcık unlanır. Elin ayası ile hafifçe bastırılarak küçük bezeler yapılır. Unlanmış tezgahta üstü örtülerek 2. Mayalanma için 15 dakika kadar bekletilir.
7. Bekletilen bezelerin üstüne başparmağın içiyle iyice bastırılarak malzemeyi koyacak çukur oluşturulur.
8. Peynir ve maydanoz ile hazırlanan iç veya sizin tercih ettiğiniz herhangi bir harçtan ortalarına bir miktar konulur.
9. İç malzemenin konulmasından sonra bezelerin harç konulan kısmının kenarlarından (sağ ve sol kenarlarından tutulup, bir kesenin ağzı kapatılır gibi önce iki ucu birleştirilir ve ortaya doğru büzülerek kapatılır, büzülen taraf aşağıya gelecek şekilde yağlı kâğıt serili tepsiye dizilir. (Fotoğrafta görülüyor ama şeklini anlatamamış olabilirim. Siz istediğiniz şekli verebilirsiniz. Hangi şekilde olursa olsun tadı aynı olacaktır. Önemli olan mayalamanın doğru yapılması.)
10. Tepsiye koyduğumuz küçük börekitaslarımızı 3. mayalanma için iki katı oluncaya kadar bekletiyoruz.
11. (25-30 derecelik bir ortamda 20-25 dakika)
12. Ve 3. mayalanmadan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp, arzuya göre susam, çörekotu, mavi haşhaş gibi malzemeler serpilir.
13. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 13-15 dakika (üstleri altın rengi oluncaya kadar)pişirilir.
NOT: Sade olarak pişirip içine başka malzemeler koyarak, minik sandviçler yapılabilir.

Yorumlar

nazlı dedi ki…
Canım börekitasa bayılırım. cok güzel görünüyorlar.. elline saglık
Henna Zehra dedi ki…
Çok güzel görünüyor.Denemek istiyorumda.Malzeme olarak sıvılardan başlayın demişsiniz.Sadece yumurtamı var biraz daha açarmısınız.Sevgiler
Naz dedi ki…
parfesion cafe; Unun ortasını havuz gibi açtıktan sonra;daha iyi bir hamur elde edilebilmesi için yumurta, yoğurt, yaş maya,şeker ve margarinin, una yedirilmeden önce oluşturulan havuz içinde birbiriyle iyice karıştılması gerekmektedir. Homojen haldeki karışımı una eşit şekilde dağıtmış oluruz.

Popüler Yayınlar