Midye Çörek














































Mayalı hamurlar genelde tercih ettiğimiz hamurlardır. Mayalı hamurlar kolay kolay bayatlamaz ve her zaman yumuşacık olur. Mayalı hamuru farklı içler kullanarak lezzet şölenine dönüştürebiliriz. (haşhaş,Peynir, zeytin, tahin, sosis, kıyma, patates çeşitlendirme yaparken kullanabileceğimiz malzemelerden sadece bir kaçı. Şimdi kursta yapıp tadına doyamadığımız ender tariflerden birisi midye çörek. Biraz uğraşıyorsunuz ama lezzet mükemmel özellikle sıcakken, tepsinin başından kendinizi alamayacaksınız.
MALZEMELER
• 2 yumurta sarısı
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 paket maya (40-42 gr. yaş maya)
• 1 çay bardağı ılık su
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• Aldığı kadar un.
• 1 paket margarin (hamurlara sürmek için)
• 100 gr. beyaz peynir.
• Maydanoz
• Üzeri için: çörekotu veya susam
YAPILIŞI
1. Geniş ve çukur bir kap içine un konulur.
2. Ortası açılır, maya ılık su toz şeker ile unun ortasına konur.
3. Parmak uçlarıyla maya suyun içinde ezilir.
4. Yumurta sarısı, yoğurt katıp iyice karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Yoğrulan hamur mayalanması için dinlendirilir.
5. Mayalanan hamur tezgâha alınır. Tezgâhta tekrar iyice yoğrulur.
6. 4 eşit parçaya bölünür.
7. Hamur tezgâhta üstü örtülü olarak bekletilirken diğer tarafta yağ eritilir.
8. Peynir ezilir, içine maydanoz kıyılıp konur ve karıştırılır.
9. Dinlenen her bir beze merdane yardımıyla unlanmış tezgâh üstünde olabildiğince ince açılır. (2-3 mm)
10. Eritilen margarin ile açılan yufkanın her tarafı yağlanır. Rulo haline getirilir.
11. Tüm bezeler aynı şekilde açılıp, yağlanır ve rulo haline getirilir.
12. Uygun bir kap içinde buzdolabında yarım saat kadar bekletilir.
13. Dinlenen hamurlar dışarıya alınır ve 2'şer parmak kalınlığında kesilir.
14. Kesilen hamurlar kesim yerleri yukarıya bakacak şekilde tezgaha konur.tam ortasına gelecek yerden bastırlır iç malzeme için yer hazırlanır.
15. Ortası biraz çukurlaşan bezelere peynirli harçtan konur.
16. Karşılıklı uçları birleştirilerek kapatılır.
17. Üzerine yumurta sarısı sürülür.
18. Susam ve çörek otu serpilir.
19. 180 derece fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirilir.
NOT: Midye görünümü alması için hamurun iki kenarı bastırılarak kapatılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar