Maklube
















Bugün kursta; adını duyup, dergilerde tariflerine rastladığım, bir yemeği yaptı Gönül arkadaşımız. Ben ilk defa denedim. Biraz yağlı olmasına rağmen lezzeti yerindeydi. Aslında bugün çok yemek yapıldı o yüzden Maklube hak ettiği ilgiyi göremedi. İnternette yaptığım araştırmada Ortadoğu ve Mardin mutfağına ait olduğu belirtilmiş olmakla beraber Hatay yöresi lezzetleri arasında da adı geçiyor. İnternette gördüğüm kadarıyla patates ve patlıcan başta olmak üzere pek çok sebze ile yapılabiliyor. Arkadaşlar patlıcanlısını yaptılar. Maklube Arapça bir kelime, anlamı ters çevirmekmiş. Yapılan yemek piştikten sonra ters çevrilerek servis ediliyor, adını da buradan almış olsa gerek. Sınıfta tadına bakan herkes tarafından beğenildi. Tek başına bir öğün diyebiliriz bu yemek için. Biraz meşakkatli bir hazırlığı var. Her aşama tek tek yapılıyor. Biraz el oyalıyor. Damakta kalan güzel tadın nedeni de bu galiba. Herkese afiyet olsun.
MALZEMELER
• Orta boy, tabanı yuvarlak ve ters çevrildiğinde içindekiler
• rahatça çıkarılabilen bir tencere
• 4 adet uzun patlıcan
• 2 adet kuru soğan
• 3 su bardağı baldo pirinç
• 500 gr. dana ya da kuzu kuşbaşı
• 2 adet domates
• Kızartmak için zeytinyağı
• 2 çorba kaşığı tereyağı
• Tuz- 1 tatlı kaşığı karabiber
YAPILIŞI
1. 4 adet patlıcan alacalı soyulur.
2. Her bir patlıcan uzunlamasına 8 enli parçaya ayrılır.
3. Kızgın yağda kızartılır.
4. Bir tencereye kuşbaşı et konur.
5. Üzerine su konur ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6. Pişme sırasında et suyunu çektikçe üzerine sıcak su konur.
7. Başka bir tava içinde 2 adet kuru soğan ince kıyılır. 2 kaşık tereyağında kavrulur.
8. Kavrulan soğanın üzerine 3 su bardağı yıkanmış pirinç konur ve soğanla kavrulur.
9. Yemeğin yapılacağı tencerenin tabanına önce küp doğranmış domatesler,
10. Domateslerin üstüne pişirilen etler, konduktan sonra kızartılan patlıcan ardışık olarak tencerenin içinden dışına sarkacak şekilde dizilir.
11. Kavrulan pirinçler tencereye ilave edilip kenardan sarkan patlıcanlar pirinçlerin üstüne düzgünce teker teker kapatılır.
12. Suyunu biz bir ölçü pirince bir ölçü su olarak koyduk ama biraz fazla geldi. Belki suyu yarım bardak az koyup sonradan tekrar ilave edilmeliydi. Tabii denemek lazım.
13. Eti pişirirken çıkan su yeterli ise onu kullanabilirsiniz. Biz çıkan et suyun tuz ve karabiberi ilave edip karıştırdıktan sonra tencereye ölçerek ilave ettik.
14. Kapağını kapatıp bir taşım kaynattıktan sonra altı kısılır. Kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılıp demlenmeye bırakılır. (10-15 dakika bekletilir.)
15. Düz bir tepsi ya da yemeğinizin miktarına göre düz büyük bir tabak içine ters çevrilerek sıcak servis edilir.

Yorumlar

güzide dedi ki…
bayıldım bu tarifinize.patlıcan et ve pirincin birbirine uyumunu kanıtlayan bir lezzet .evdeki herkes çok beğendi .tarifiniz için çooook teşekkürler...

Popüler Yayınlar