Kıymalı Marul Dolması



Artık her türlü sebzenin dolması yapılıyor. Kiraz ve dut yaprağından asma yaprağına kadar. Adını duymuş ama kendisini yapmak ve yemek kursa kısmetmiş. Kursta yaptığımız diğer bir dolma Kıymalı Marul Dolması. Beğendim beğenmesine ama marulun pişmemiş, yani salata halini tercih ettiğimi belirtmek zorundayım. Tadı biraz karalahanayı ya da labada sarmasını andırıyor. Denemek isteyenler için değişik bir alternatif. Ya da dolma yapıyorsunuz, bazen olur ya hani iç harcınız artar da dolmalık malzemeniz yetmez o durumda varsa buzdolabınızda marulunuz sarabilirsiniz. Yapımı çok kolay. Afiyet olsun.
MALZEMELER
• 2 marul (uzun yağlı marulun geniş kısımları )uçlarını da salata yapılabilir.( Salata yapımında kullandığımız uzun kalın ve geniş yapraklı marul)
• 1/2 demet dereotu
• 1/2 demet maydanoz
• 1 su bardağı pirinç
• 300-350 gr. kıyma
• 3 domates rendelenmiş
• 2 kuru soğan rendelenmiş
• 2 yemek kaşığı sıvıyağ
• 1 çorba kaşığı salça
• 1 su bardağı su (gerekirse)
• 100 gr. tereyağı
YAPILIŞI
1. Marullar güzelce yıkanıp temizlenir.
2. Geniş kısımları sarılmak üzere kesilerek alınır. Uçları salata için ayrılır.
3. Sarılacak marul yaprakları sıcak suda 1 dakika kadar bekletilir.
4. Buzlu suya atılıp alınır.(yeşil rengini muhafaza etsin diye)
5. Başka bir kap içinde pirinçler yıkanır.
6. Et, rendelenmiş soğan, domates, salça, biraz yağ, bir bardak su yeşillikler ile tuz,karabiber eklenerek hepsi karıştırılır.
7. Marulların damarları üzerine parmağımız ile hafifce bastırılıp damarlar ezilir.
8. Marulun düz gelen kısmına iç harç konulup lahana sarmasında yada sigara böreğinde olduğu gibi önce kenarlar harcın üstüna alınır. Arkadaki parça onların üstüne konduktan sonra ileriye doğru yuvarlanır. Kenardan saktanlar içe doğru itilerek yok edilir.
9. Tencereye dizilir. Üstüne tereyağı parçaları konur.
10. Diğer dolmalarda olduğu gibi suyu azar azar verilir.
11. Dolmaların üzerine bir tabak kapatılır.
12. Önce bir taşım hızlı daha sonra kısık ateşe alınıp yavaş yavaş pişirilir. (25-30 dakika)
13. Arzuya göre sarımsaklı yoğurt ile sıcak servis edilir.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
merhabalar, ben bu dolmayı denemek isterim de merak ettiğim marul düz marul mu kıvrcık mı onu anlamadım.Düz marulsa o yağlı olmaz bildiğim kadarıyla. Cevaplarsanız sevinirim...
Naz dedi ki…
Dolmasını yaptığımız marul kıvırcık marul değil.Dolma için yağlı marul derken; Bildiğimiz uzun,geniş yapraklı marulu kastediyorum. Yöresel bir söyleyişten dolayı bu tanımı kullanmıştım. Sizin sorunuz ile açıklama getirmiş oldum, teşekkür ederim.

Popüler Yayınlar