Kiremitte Kimyonlu Köfte











Köfte her evde çok sevilir. Özellikle çocukların yemek konusundaki ilk tercihidir. Doğal olarak bizim evde de durum aynen böyle. Ama bu sefer köftemizi kiremitte fırında yapalım dedik. Herkesin bildiği klasik kimyonlu köftenin bir kaç ilave ile fırınlanması. Tariften çok alternatif pişirme yöntemi de diyebiliriz. Herkese afiyet olsun.
MALZEMELER
• 500 gr. kıyma
• 2 adet kuru soğan
• 2 dilim bayat ekmek içi
• 1/2 demet maydanoz
• 2 tatlı kaşığı kimyon
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
• Tuz, karabiber
• Büyük bir baş kuru soğan
• Mantar
• Yeşil biber
• Domates
YAPILIŞI
1. Ekmek içleri suyla ıslatılıp, elin içinde sıkılarak suyu süzdürülür ve ufalanır.
2. Maydanozlar incecik kıyılır.
3. Soğanların kabuğu soyulup, rendelenir.
4. Kıyma çukur bir kap içine alınır. İçine soğanlar, ekmek,tuz, karabiber, kimyon ve maydanoz ilave edilip iyice yoğrulur. Köfte hamurunuzu sert darbelerle yoğurursanız daha iyi özleşecektir. Ayrıca etiniz yağsız ise etiniz bir türlü toplanmaz bu durumda biraz yağ ilave etmek harcın toparlanmasında faydalı olacaktır.
5. Hazırlanan köfte harcını buzdolabında yarım saat kadar bekletin.
6. Çıkardığınızda (güvecinizin içine 5-6 adet köfte sığacak büyüklükte (cevizden biraz büyükçe) parçalar koparıp elin içinde yuvarlanır iki elinizin ortasıyla bastırıp yassıltın. Ele yapışmasını engellemek için bir kaba su ve sirke karışımı koyup ara sıra elinizi batırdıktan sonra köfteyi yuvarlayıp şekillendirebilirsiniz.
7. Güveç kaplarının içine küçük parçalar halinde birkaç parça tereyağı konur.
8. Üstüne iri piyazlık doğranmış soğanlar ve mantarlar konur.
9. Soğanların üstüne de köfteler konur.
10. Köfteler fırın teline yerleştirilir. Üstünü alüminyum folyo ile örtün kenarlarını sıkı kapatmaya gerek yok, sadece içi iyi pişsin, köfteler çabuk kızarmasın diye örtüyoruz. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
11. Çıkarıp köfteler ters yüz edilir. Biber ve domates ile süslenir. Onların üstüne de kaşar peyniri serpilerek tekrar (folyo koymuyoruz) üstü kızarıncaya kadar fırınladıktan sonra sıcak servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

Yorumlar

güzide dedi ki…
nefis gözüküyo hemen deneyeceğimmmmm

Popüler Yayınlar