Ekşili lohusa çorbası


İlk defa kursta yediğim bir çorba çeşidi. Biz un çorbası deriz kemikli et (sızgıç:hayvanın kaburgasının küçük küçük doğranıp kavrularak kış için saklanmış haline deriz.) Benim çocukluğumda buzdolabı sadece şehirde yaşayan hali vakti yerinde olan ailelerin evlerinde mevcuttu. Taşrada gıdalar tel dolabı dediğimiz dolaplarda muhafaza edilirdi. Kuru bakliyatlar, şeker, un, buğday vs. malzemeler mevsiminden mevsimine derlenip toparlanır ve çuvallarla sergen dediğimiz, derin, kalın tahtalardan yapılmış kapağı kilitli büyük depolarda saklanırdı. Etler ya kurutulur, ya da kavrulup çömleklere basılarak saklanırdı. Saklama şekilleri her yöreye göre değişiyor tabii. Bir çorba beni yine aldıııı götürdü. Neyse gelelim çorbamıza güzel lezzetli bir çorba siz isterseniz içine damak zevkinize göre ilaveler yapabilirsiniz. .
MALZEMELER
• 1 litre et suyu(5 su bardağı)
• 1 adet limon suyu
• 25 gr. un (3 çorba kaşığı)
• 2 adet yumurta
• 600 ml. Su (2+2/5 su bardağı)
• 350 gr. ince çekilmiş kuzu kıyması
• 60 gr. tereyağı
• 2 çay kaşığı salça
• 1/2 çay kaşığı tatlı toz kırmızıbiber
• 1/2 çay kaşığı kuru reyhan ya da kuru maydanoz
• Taze çekilmiş karabiber
• Tuz
YAPILIŞI
1. Et suyu kaynaması için ocağa alınır.
2. Bir kap içinde limon suyu, yumurta ve un 600ml. Su ilave edilir ve homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpılır.
3. Topakların kalmaması sağlanır. Kalmışsa süzülerek et suyuna ilave edilmelidir.
4. Hazırlanan mayi kısık ateşte sürekli karıştırılarak çorbaya yedirilir. Terbiyenin ilavesi aşamasında çorbanın topaklanmasını önlemek için, sürekli karıştırılması gerekir.
5. Bir taşım kaynayan çorba ateşten alınır.
6. Tuzu atılır.
7. Diğer tarafta kıymaya tuz karabiber ilave edilerek iyice yoğrulup küçük misket köfteler yapılıp unlanmış bir tepsi içine atılır.
8. Bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağı kızdırılıp unlanmış köfteler kızartılır.
9. Kızaran köfteler yağıyla birlikte çorbaya ilave edilir.
10. Bu arada kalan tereyağı önce kızdırılır.
11. Kırmızıbiber, salça ile ezerek kavrulur.
12. Çorbanın üzerine biberli yağ gezdirilip, reyhan veya maydanoz serpilerek sıcak servis edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar