Darülziyafe Köftesi




Bu hafta kursta her grup kendi seçtiği yemeği yaptı.Ve bizim grubun hazırlayıp, sınıfa sunduğu Darülziyafe Köftesi, öğretmenimiz dahil herkes tarafından çok beğenildi. Osmanlı Mutfağından bir tarif olup; Lezzet Dergisinin ekinde verilen köfteler kitapçığından alınmıştır. Kurs öğretmenimiz kendisindeki tarifte tavuk kıymasınında olduğunu belirtti. Evde yaptığımda tavuk kuyması ilave ederek deneyeceğim. Güzel olacağından eminim. Biraz zahmetli olmakla birlikte, damaklarda bıraktığı tat ve sunumundaki görsel şölen bile bu tarifi denemek için bir sebep olabilir. Sevdikleriniz için, uğraşmaya değecek bir yemek.
MALZEMELER
• 400 gr. dana kıyma
• 200 gr. kuzu kıyma
• 4 yufka
• 1 su bardağı(100 gr.) Antep fıstığı iri çekilmiş
• 2 yumurta
• 1 adet büyük kuru soğan
• 3-4 dal maydanoz
• 2 yumurta sarısı
• Zeytinyağı
• Çörekotu
• Susam
• Karabiber, tuz, kekik
YAPILIŞI
1. Kıymalar bir kaba alınır.
2. Soğan rendelenir.
3. Antep fıstığı, 2 yumurta, İnce kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kekik kıymaya ilave edilir.
4. Ve özleşinceye kadar yoğurulur.(yoğurma sırasında ara sıra köfte harcının tamamını elinize alıp yoğurma kabının içine çarparak yoğurunuz.)
5. Yoğrulan köfte harcı rulo haline getiriip, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.
6. 15-20 dakika pişirilir. Pişirme esnasında arada çıkarıp bir bıçak ile birkaç yerinden delinerek içinin de iyi pişmesi sağlanır.
7. Piştikten sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakılır.
8. Diğer tarafta 2 yumurta sarısı 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırılır.
9. Yufka düz bir zemine serilir.
10. Zeytinyağı ile karıştırdığımız yumurta sarısından ilk yufkaya sürüp diğer yufka üzerine serilir.
11. Ilıyan köfte yufkanın bir kenarına koyup paket yapar gibi sarılır.
12. Kenarından sarkan fazlalıklar kesilir. ( kenarlardan çıkan parçalar ile çıtır yufka yapılabilir.)
13. Önce köftenin arkasında kalan parça köftenin üstüne kapatılır, daha sonra iki yandaki yufka köftenin üzerine kapatılarak sigara böreği gibi sarılır.
14. kat yeri alta gelecek şekilde yağlı kâğıt serili tepsiye konur.
15. Buzdolabında 30 dakika bekletilir.
16. Buzdolabından çıkarılır, üzerine yumurta sarısı sürülür.
17. Çörek otu ve susam serpilip,
18. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
DOMATES SOS
MALZEMELER
• 5-6 adet domates
• 1 adet küçük soğan
• 3-4 diş sarımsak
• 2 çorba kaşığı tereyağı
• 2 tatlı kaşığı biber salçası
• 2 adet defne yaprağı
• 1 çay kaşığı kekik
• Yarım su bardağı et suyu
• Tuz
YAPILIŞI
1. Domatesler soyulup, küçük küçük doğranır.
2. Soğan rendelenir.
3. Sarımsak ezilir.
4. Tereyağı va zeytinyağı tavada ısıtılır.
5. Önce sarımsak sonra soğanlar ilave edilip, sotelenir. Domatesler eklenir biraz kavrulur, salça eklenir ve biraz daha kavrulur, defne yaprağı, kekik, tuz ve et suyu ilave edilir.
6. Kıvam alıncaya kadar (10) dakika kısık ateşte pişirilir.
SERVİS:
a) Pişen köfte servis tabağına alınır. İnce dilimler halinde kesilir.
b) Kesilen dilimler üzerine domates sos dökülerek servis edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar