Bademli Tavuk Suyu Çorbası


Bu çorbaya bayılacaksınız. Kalorisi yüksek, ama bir o kadar da lezzetli bir çorba. Osmanlı mutfağından esen sıcak bir rüzgâr. Kursta yaptık güzel oldu. Önümüzdeki günlerde ev kalabalıklaşacak, öğrendiklerimi deneme fırsatı geçecek elime. Deneyeceklerimden birisi de bu çorba.
MALZEMELER
• 1/2 tavuk göğüs eti (veya 2 adet but )
• 2 adet havuç
• 25 gr iç badem(Tuzsuz)
• 2 tatlı kaşığı elma sirkesi
• 1 adet defne yaprağı
• 3-4 dal maydanoz
• 1/4 limon dilimi
• 1 tatlı kaşığı safran (isteğe bağlı) (2 saat önceden sirkede bekletilir)
• 4 tatlı kaşığı un
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 çay bardağı süt
YAPILIŞI
1. Bir tencere içine su, yıkanıp temizlenmiş tavuklar ile 1 havuç, defneyaprağı ve 1 dilim limon atılarak
2. Tavuklar pişinceye kadar haşlanır.
3. Sonra haşlanan tavuklar tencereden alınır.
4. Kemikli olanlar ayıklanır, kemikler tencereye geri atılıp bir müddet daha kaynatılır. Süzdürülür.
5. Çıkarılan tavuk etleri küp küp doğranır.
6. Bademler kabuklu ise sıcak suda bir taşım kaynatılıp kapatılır. Biraz bekletildikten sonra süzülüp buzlu suya konur, birkaç dakika sonra soyulur.
7. Biraz suyu süzüldükten sonra rondoda çekilerek un haline getirilir.(süslemek için birkaç tane ayrılır.)
8. Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı konur ve eritilir.
9. Un eklenir, kavrulur (unun kokusu çıkana kadar)
10. Süzdürülen tavuk suyu azar azar bir taraftan da sürekli karıştırarak tencereye ilave edilir. Bir taşım kaynayınca küp doğranmış tavuk etleri çekilmiş badem tozu, sirkede bekletilen safrana birkaç damla su eklenip süzgeç yardımıyla süzülerek tencereye ilave edilir. Kaynatılır.
11. Kaynayan çorbaya en son olarak süt eklenip bir taşım kaynatılıp altı kapatılır.
12. Diğer havuç kibrit çöpü gibi ama daha kısa olacak şekilde doğranır.
13. 1 yemek kaşığı tereyağı eritilip havuçlar sotelenir. İndirmeye yakın maydanoz kıyılır ve 1 çorba kaşığı sirkeyle birlikte havuçlara eklenir.
14. Çorba servis tabağına alınır.
15. Kavrulan havuçlu harçtan kaselerin ortasına konulur bademlerle süslenerek sıcak servis edilir.
NOT
a) Çorbalarda krema yerine süt konulacak ise süt ocaktan almaya yakın konur.
b) Sütü koyduktan sonra çorba kaynatılırsa süt kesilir.
c) Krema süt ve yoğurda göre daha dayanıklıdır.
d) Bir çorba için 1 yemek kaşığı sirke yeterlidir.
e) Süt konulmayacak ise yumurta sarısı ve limon suyu ile terbiyesi ocaktan almadan hemen önce yapılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar