Sebzeli Çin Makarnası


Bu yemeğe benzer bir makarnayı; ilk olarak Hollandalı arkadaşımız İngrid, Türkiye'ye bizi ziyarete geldiklerinde yapmıştık. İngrid Uzak Doğu Mutfağı'ndan olan bu tarifi bizmle paylaşıp, bana öğretmişti. Gelirken sebzeler hariç, tüm malzemeleri getirmişti.( wok yağı, çin makarnası, soya sosu ve sweet and sour sos) hoşumuza gitmişti. Değişik bir lezzet daha mutfağıma süzülmüştü. Ben de ara sıra evde yapmaya devam ettim. Evdeki sebze çeşidine göre farklı sebzelerde kullanılabiliyor. (Taze fasulye, soya fasulyesi , kırmızı, sarı, yeşil biber gibi) En önemlisi bu yemeğe lezzetini veren yemeklik susam yağı. Marketten alacağınız tahinin üstüne çıkan yağı da sizin işinizi görecektir. Lezzet kesinlikle aynı olacaktır.Ben genelde onu kulanıyo rum. Çünkü yemeklik susam yağını bulmakta zorluk çekiyorum. Her şeyde olduğu gibi bir müddet sonra oda marketlerin raflarında yerini alacaktır. Ama galiba biraz daha bekliyeceğiz. Aşağıdaki yazılı olan tarif bugün kursta pişirdiğimiz, Sebzeli Çin Makarnasının tarifidir. Belki daha sonraki zamanlarda sevgili İngrid'den öğrendiğim sebzeli makarnanın tarifini de yazarım sizlere. Afiyet olsun.
MALZEMELER
• 1 paket barilla spagetti
• 2 kabak
• 2 havuç
• 2 pırasa
• 400 gr. mantar
• 3-4 diş sarımsak
• 3 çorba kaşığı soya sosu
• 2 cm. taze zencefil
• 3 çorba kaşığı susam yağı
• 1 kaç yaprak taze kişniş (tazesi yoksa toz kişniş de kullanılabilir.)
• Karabiber-tuz
YAPILIŞI
1. Makarna tuzlu suda haşlanır.
2. Havuç kabak pırasa temizlenip yıkandıktan sonra jülyen(uzunlamasına) doğranır.
3. Mantarlar dörde bölünür.
4. Sarımsak ve kişniş ince kıyılır.
5. Derin tavada(wok tava daha uygundur.) susam yağında sarımsak ve zencefil dilimi kavrulur.
6. Havuçlar ilave edilir, sotelenir ve kevgirle içinden alınır.
7. Sırayla tüm sebzeler azar azar yağ konularak hafifçe sotelenerek tavadan alınır.
8. Son olarak mantarlar atılır, sotelenirken, suyunu çekmeye başlayınca daha önceden sotelediğimiz, havuç, pırasa ve kabaklar ilave edilerek karıştırlır.
9. Hepsi birlikte sotelenme işlemi devam ederken,
10. Soya sosu kişniş karabiber katılıp karıştırılır.
11. En son aldente kıvamında haşladığımız makarna eklenerek tüm malzemeler 2-3 dakika çevrilir.
12. Sıcak servis edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar