MEKİK

















Mekik pastanelerde gördüğüm küçük kekciklerdi. Normal kek’i bile ancak tutturur hale gelmişken deneyeceğim en son tarif olurdu her halde. Ancak nasıl yapıldığını kursta öğrendim. Kalıp alıp hemen deneyeceğim. Mekik kalıbı olmasa da yapılabilir. Ancak bu pasta adını şeklinden aldığı için adı mekik olmayacaktır. Özellikle belirtmek istediğim bir konu var. Biz aşağıdaki tarifin 1/4 ini kullanarak yaptığımız halde tam 3 kalıp yani 36 adet mekik çıktı. Mutfakta bir tartının da bulunması gerekiyor. Sadece bu tarif için değil, artık pek çok tarif de gramaj olarak veriliyor. Bazı kek ve pastalar ölçüsünü birebir yapmazsanız kesinlikle tutmuyor. Mekik de böyle pastalardan birisi. Ben ölçülerin yanlarına 1/4 ölçülerini de yazacağım. Afiyet olsun.
MALZEMELER
TAM ÖLÇÜ/ 1/4 ÖLÇÜ
• 500 gr. yumurta akı (125 gr.(4 adet orta boy yumurtanın beyazı diyebiliriz.)
• 500 gr. tereyağı (125 gr.)
• 250 gr. toz badem (62,5 gr.)
• 250 gr. un (62,5 gr.)
• 20 gr. kabartma tozu (yarım paket)
• 500 gr. toz şeker (125 gr.)
YAPILIŞI
1. Tereyağı eritilir.(yakmadan kaynatılır.) özellikle kaynatılacak.
2. Mikserde toz badem, un, kabartma tozu, şeker ve yumurta akı iyice çırpılır.
3. Çırpılma işlemi devam etmekte iken kaynamakta olan tereyağı yavaş yavaş ilave edilir. iyice yedirilir.
4. Bu aşamada hemen bir püf noktasını hatırlatayım; eğer sabit bir çırpıcınız yoksa bir yardımcıya ihtiyacınız olacak. Çünkü bu pastanın tutması için tereyağının kaynar olması ve çırpma devam ederken yavaş yavaş ilave edilmesi gerekmekte. Yoksa yumurta beyazları homojen bir şekilde karışmayacağı için bütün emeğiniz boşa gidecektir.
5. Mekik kalıplarına dökülür. Kalıplarınızı yağlamaya gerek yok. Bir kalıpta 12 tane çıkıyor.
6. 200 derecede kızgın fırında 6-7 dakika pişirilir.
NOT:badem tozu yerine ince çekilmiş fındık tozu ya da ceviz tozu da kullanılabilir.
Her bir mekiğin ortasına 1'er vişne konulabilir.

Yorumlar

drbengu dedi ki…
Canim 250 gr demissin yani bos acaba baska bir malzeme var mi orada eksik yapmiyim

Popüler Yayınlar