Komposto


Bizim oralarda hoşaf derler, tekerlemesi bile vardır çoğumuz biliriz; " hoşaf hoşaf 5 tas hoşaf" biz çocukken televizyonun henüz evimize girmediği dönemlerde kış akşamlarında radyo dinleyip, tekerlemeler söyler, hızlı tekrarları ile aramızda eğlenirdik. Şimdi de kendisini yapıp yiyelim dedik. Çerez sepetimizde biraz üzüm, biraz kuru erik var, bunlarla komposto olur mu? Olur. Tamamen sizin belirleyeceğiniz miktarlarla ve kıvamda bir komposto yapabilirsiniz. Ben kendi yaptığım şekliyle izlenecek yolu kısaca aktaracağım. Gerisi sizin damak zevkinize göre şekillenecek. Bu malzemelerin her birinden tek çeşit komposto yapılabilir. Şimdi ayva zamanı, çok güzel kompostosu olur.
MALZEMELER
1 su bardağı (karışık) Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, 1’er elma veya ayva, veya armut,
• 6-7 su bardağı su
• 3-4 su bardağı toz şeker (kontrol ederek şekeri ilave edilmeli)
• 1 kabuk tarçın
• 1 tatlı kaşığı karanfil
• 2-3 adet kabuğu çıtlatılmış kakule
YAPILIŞI
1. Kuru malzemeleri en az yarım saat ılık suda ıslatın.
2. Sonra 2-3 su yıkayın.
3. Elmayı soymayın, iyice yıkayıp ortalarını aldıktan sonra istediğiniz büyüklükte doğrayın.
4. Tencereye önce kuruları ve meyveleri koyup üstüne şekerin bir kısmını döküp, suyunu ilave ettikten sonra karıştırın tarçın, karanfil, kakule’yi de ekleyip, bir taşım kaynatın, koyduğunuz şeker miktarının sizin için uygunluğunu kontrol ettikten sonra, kuru meyvelerinde şekerlerini bırakacağını da hesaba katarak şekerini ayarlayın.
5. Bundan sonrası meyvelerin erimeden birbirleriyle özleşinceye pişirilmesidir.
6. Ara sıra yeterince pişip pişmediğini kontrol edin.
7. Elmalar yumuşamış, erik ve üzümler şişmiş ve mis gibi bir tarçın kokusu mutfağınızı sarmışsa kompostonuz pişmiş demektir.
8. Kompostonuzun içindeki meyveler şişince suyu azalabilir arzu edilirse sıcak su ilave edilip bir iki taşım kaynatılıp ocaktan alınır.
9. Soğutulup servis edilir.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar