Keş ve Cevizli erişte











Bolu yöresine ait olan keşli erişte’yi, Ankara’ya bir yolculuğumuz sırasında Filiz Makarna fabrikasının önündeki Filiz Restaurant’ta yemiştim. Tabi onlar bol tereyağlı bol cevizli ve keşli yapmışlardı. Mükemmeldi. Biz çok beğendik ve o akşam bize sofrada eşlik eden Bolu’lu arkadaşlarımızdan tarifini aldık. İlkin de en alta ve sadece en üstüne dökmüştüm ara katlar zayıf kaldı. Sonraki denemeler ve internette yaptığım araştımalardan edindiğim fikirlerle böylesinin daha güzel olduğuna karar verip bu şekilde devam ettik. Filiz Restaurant’ınkine tam uymasa da bizimki de güzel oluyor. Keş nedir diye sorarsanız. Yoğurdun kurutulmasıyla elde edilen bir çeşit peynir diyebiliriz. İstanbul’da da doğal gıdaların satıldığı marketlerden ya da yolunuz Bolu tarafına düşerse yol üzerindeki tüm tesislerde mevcut, oralardan da alınabilir. Erişte, keş ve cevizle birlikte çok güzel oldu yanına da kursta yaptığımız, karnabahar salatasını yaptık çok güzel oldu.
MALZEMELER
• 1 kase makarna
• 50-60 gr. kadar ceviz
• 4-5 kaşık rendelenmiş keş
• 2-3 yemek kaşığı tereyağı (azaltıp çoğaltabilirsiniz)
• 1 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz.
YAPILIŞI
1. Uygun bir tencerede su kaynatılır.
2. Kaynayan suya sıvıyağ ve biraz tuz atıldıktan sonra erişteler içine bırakılır.
3. Sevdiğiniz dirilikte haşlanır.
4. Haşlanan makarnalar süzülür.(süzdüğünüz su çok değilse saklayıp çorbada kullanabilirsiniz.)
5. İrice dövülmüş ceviz ve keşin yarısını ayırın
6. Tavaya tereyağının yarısı, keşin yarısı ve cevizin yarısını koyup kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
7. Servis tabağınızın altına ayırdığınız ceviz ve keşten serpilir biraz erişte konur.
8. Eriştenizin miktarına göre kat kat bu şekilde devam edilir. En son katın üzerine kavurduğumuz cevizli keşli malzemeyi döküyoruz.
9. Tavayı yıkamadan geride kalan tereyağını eritip en üstüne gezdirip,
10. Sıcak servis ediyoruz.
11. Yanında hafif bir salata yada cacık çok güzel olur.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar