Hindi Dolma


Hindi benim mutfağımın yabancı olduğu bir et çeşidi. Bizimkiler hindiyi yemediği için başka alternatifleri tercih ediyorum. Kursta yaptığımız hindi dolmayı tavuk ile de yapmak tabiî ki mümkün. Ancak içinde kullanılacak pilavın ve tavuğun pişme süresi gözden kaçırılmaması gereken bir ayrıntıdır.
Tavuk dolmasını en kısa zamanda deneyip detaylı bilgileri aktaracağım. Üzerinin sosu muhteşem bir şey yağlı kağıt içindeyken bile hindimiz kıpkırmızı oldu. Haydi şimdi sevenler ve yılbaşında yapmayı düşünenler için hindiyi dolduralım. Afiyet olsun.
MALZEMELER
• 1 orta boy hindi.
• Dikmek için iğne ve pamuklu ip
İÇ PİLAV İÇİN
• 2 su bardağı baldo pirinç (tavuk için azaltabilir yada tavuk piştikten sonra yanında servis edebilirsiniz.)
• 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
• 3 çorba kaşığı kuş üzümü
• 2 orta boy ince doğranmış kuru soğan
• 1 tutam kıyılmış nane
• 1 tutam kıyılmış dereotu
• 1 tutam kıyılmış maydanoz
• 100 gr. tereyağı
• 2 su bardağı su
• Tuz, karabiber, şeker, limon suyu
ÜZERİ İÇİN
• 1 portakalın suyu
• 3 çorba kaşığı yoğurt
• 2 çorba kaşığı salça
• Az sıvıyağ
• Tuz, karabiber
YAPILIŞI
PİLAV İÇİN
1. Tencerede yağ eritilir.
2. Soğanlar ve fıstık ilave edilip kavrulur.
3. Pirinç ilave edilir.
4. Limon suyu ve şekerle iyice kavrulur.
5. Su, tuz, karabiber ve üzümler ilave edilir.
6. Kısık ateşte pişirilir.
7. En son olarak, nane, maydanoz ve dereotu ilave edilir ve karıştırılır.
8. Demlendirilir.
9. Hindi ateşte tütsülenir.
10. Yıkanır. İçi temizlenir. Suyu süzdürülür.
11. Yağlı kağıdın üzerine konulur. İçi hazırladığımız iç pilavla doldurulur.
12. Pamuk ipi ve iğne ile açık yerleri dikilir.
13. Ayakları iple bağlanır ki pişerken gerilme esnasında hindimizin şekli bozulmasın.
14. Üzerine portakal suyu, salça, yoğurt sıvıyağ ve tuz karabiber konulduktan sonra hindi üzerine bolca bu harçtan dökülür.
15. Fırında yüksek ısıda yaklaşık 4 saat pişirilir.
16. Eğer butlarından tutup çektiğinizde sorunsuz olarak elinize geliyor ise hindiniz pişmiş demektir.
17. Sıcak servis edilir.
NOT: isteyenler iç harcına önceden haşlayıp hazırlanan kestane de koyabilirler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar