Etli Kuru Bamya







Bugün ne pişirsem derken; gözüme ilişen kuru bamyayı görünce pişirmeye karar verdim. Yanında şehriyeli pilav ya da erişte makarna ile ne güzel olur deyip, ocağa koyuverdim. Bu arada blog için tarifini yazmayı da unutmadım. Genelde sevilmez ama biz seviyoruz. Kışın konservesi ya da kurusunu kullanarak yemeğini yapabiliriz.
MALZEMELER
• 1 dizi kuru bamya
• 100-150 gr. kuşbaşı doğranmış et (parçalar küçük olmalı)
• 1 domates
• 1 soğan
• 1 limon
• 1 yemek kaşığı salça
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• Sıvıyağ
YAPILIŞI
1. Tencereye su konur yarım limon sıkılır ve kaynatılır. Bamyalar dizili haliyle kaynayan suda 10-15 dakika haşlanıp, ocaktan alınıp, tencerenin kapağı kapatılarak. Kenarda bekletilir.
2. Diğer tarafta kuşbaşı etler, tencerede orta ateşte suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur suyunu çektiği halde et hala pişmemişse sıcak su ilave edilir, kapağı kapatılıp, kısık ateşte etler pişene kadar kavrulur. Et pişince tereyağı ve birazcık sıvıyağ ve domates rendelenir, salçası da eklenip biraz çevrildikten sonra sıcak suyu verilir ve bir taşım kaynatılır.
3. Bamyalar dizeden bir tabağa boşaltılıp, tencereye ilave edilir ve birkaç damla limon damlatılır.
4. Etler ve bamyalar pişip özleşinceye kadar pişirilir.
5. Suyu azar azar ilave edilir. Tamamı bir seferde dökülmez. 2-3 seferde eklenerek suyunu ayarlamak gerekir. Her seferinde sıcak su ilave edilmelidir.
6. İndirmeden birkaç dakika öncesinde tuzu atılıp bir taşım kaynatılır ve ocaktan alınarak sıcak servis edilir.
NOT: kırmızı et yerine tavuk eti de kullanabilirsiniz. Suyu biraz beyaz olabilir. Salçasını çok koyarsanız da tadını bozar. Bu durumda en iyisi bir miktar toz kırmızı biber eklemek olacaktır.
Afiyet olsun.

Yorumlar

umutluhayat dedi ki…
ellerinize sağlık nefis olur.

Popüler Yayınlar