etli biber dolması


Dolma Türk Mutfağının baş köşesinde oturur. Bin bir çeşidi vardır. Ve hepsi çok sevilerek yenir. Etli biber dolması kursta yapılan dolmanın tarifini vermiştim. Ben kendi yaptığım dolmanın tarifini de vermeden geçemeyeceğim. Ben aynı harç ile patlıcan, kabak, patates dolduruyor, yaprak da sarıyorum. Bir fark kabak harcına dereotu ekliyorum. Onu da ayrıca yazacağım.
MALZEMELER
• 250-300 gr. kıyma
• 6-7 dolmalık biber
• 3-4 adet kırmızı etli biber
• Her biber için bir tatlı kaşığı dolusu pirinç (orta boy dolmalık biber için)
• 1 adet kuru soğan
• 1/2 maydanoz
• Varsa taze yoksa kuru nane
• Sıvıyağ ve tereyağı
• 2 yemek kaşığı salça
• Tuz, karabiber
• Yoğurt, sarımsak
YAPILIŞI
1. Biberlerin içi, dışı temizlenir.
2. Kıyma çukur bir kap içine alınır.
3. Pirinç yıkanıp süzülür ve kıymaya ilave edilir.
4. Soğan rendelenir veya ince kıyılır.
5. Maydanozlar ince doğranır.
6. Salçanın 1 kaşığı içine konur.
7. Tuzu karabiberi ayarlanır 1 bardak kadar su konur.
8. Kıyma yağsız ise biraz tereyağı eklenir ve yoğrulur.
9. Arzuya göre acı pul biber veya acı kırmızı biber konulur, karıştırılır.
10. Dolmayı pişireceğimiz tencerenin dibine az miktarda sıvıyağ ve salça şöyle bir kavrulup biraz su ekledikten sonra bir taşım kaynatılıp, altı kapatılır.
11. Dolma malzemelerinin içi küçük bir tabak içinde hazırladığımız tuz, kırmızı biber karışımı ile biberlerin içi ovulur.(İki parmağınızı bu malzemeye batırıp biberlerin içi tuzlanır)
12. Hazırladığımız iç harçtan doldurularak tencereye dizilir.
13. Biberler pirincin şişeceği hesaplanarak çok fazla doldurulmamalıdır.
14. Dolmaya verdiğimiz su biberlerin yarısından biraz aşağıda olmalı ve su dolmaya kademe kademe verilmelidir.
15. Pişmekte olan yemeğe her zaman sıcak su eklenmelidir.
16. Kısık ateşte biberler pişinceye kadar kaynatılır. Piştiğini pirinçlerin uzamasından anlayabiliriz. Ayrıca bir çatal yardımı ile kontrol de edebiliriz.
17. Piştikten sonra biraz esnemesini bekleyip sıcak olarak sarımsaklı yoğurt, yada sade yoğurt ile servis edebiliriz.
Afiyet olsun.
MALZEMELER
• 250-300 gr. kıyma
• 6-7 dolmalık biber
• 3-4 adet kırmızı etli biber
• Her biber için bir tatlı kaşığı dolusu pirinç (orta boy dolmalık biber için)
• 1 adet kuru soğan
• 1/2 maydanoz
• Varsa taze yoksa kuru nane
• Sıvıyağ ve tereyağı
• 2 yemek kaşığı salça
• Tuz, karabiber
• Yoğurt, sarımsak
YAPILIŞI
1. Biberlerin içi, dışı temizlenir.
2. Kıyma çukur bir kap içine alınır.
3. Pirinç yıkanıp süzülür ve kıymaya ilave edilir.
4. Soğan rendelenir veya ince kıyılır.
5. Maydanozlar ince doğranır.
6. Salçanın 1 kaşığı içine konur.
7. Tuzu karabiberi ayarlanır 1 bardak kadar su konur.
8. Kıyma yağsız ise biraz tereyağı eklenir ve yoğrulur.
9. Arzuya göre acı pul biber veya acı kırmızı biber konulur, karıştırılır.
10. Dolmayı pişireceğimiz tencerenin dibine az miktarda sıvıyağ ve salça şöyle bir kavrulup biraz su ekledikten sonra bir taşım kaynatılıp, altı kapatılır.
11. Dolma malzemelerinin içi küçük bir tabak içinde hazırladığımız tuz, kırmızı biber karışımı ile biberlerin içi ovulur.(İki parmağınızı bu malzemeye batırıp biberlerin içi tuzlanır)
12. Hazırladığımız iç harçtan doldurularak tencereye dizilir.
13. Biberler pirincin şişeceği hesaplanarak çok fazla doldurulmamalıdır.
14. Dolmaya verdiğimiz su biberlerin yarısından biraz aşağıda olmalı ve su dolmaya kademe kademe verilmelidir.
15. Pişmekte olan yemeğe her zaman sıcak su eklenmelidir.
16. Kısık ateşte biberler pişinceye kadar kaynatılır. Piştiğini pirinçlerin uzamasından anlayabiliriz. Ayrıca bir çatal yardımı ile kontrol de edebiliriz.
17. Piştikten sonra biraz esnemesini bekleyip sıcak olarak sarımsaklı yoğurt, yada sade yoğurt ile servis edebiliriz.
Afiyet olsun.
Yorumlar