Cive(domateslerin dansı)
Domatesin memleketi Antalya’nın yerlilerinin bildiği ve pişirdiği benimde çok sevdiğim değişik bir lezzet. Annemin komşusu Fatma Teyzeden öğrenmiştim. Domatesi ve mayhoş tatları sevenler için farklı bir tat. Tek başına bile bir yemek olarak tüketilebileceği gibi et yemeklerinin yanında zeytinyağlı olarak da tüketilebilir. Olgunlaşmamış domateslerin dansı.
MALZEMELER
• Yarım kg. yeşil kırmızı arası az olgunlaşmış domates
• 2 adet büyük kuru soğan
• 4-5 adet sarımsak
• 3 yemek kaşığı pirinç
• 2 tatlı kaşığı nane
• Yarım limon
• Yarım çay bardağı zeytinyağı veya sıvıyağ
YAPILIŞI
1. Kabukları soyulmuş domatesleri orta irilikte doğrayın.
2. Soğanları temizleyip irice kıyın.
3. Tencereye yağın tamamını koyup soğanları renkleri dönünceye kadar kavurun.
4. Doğranmış alaca renkli domatesleri ilave edin.
5. Tuzunu ilave edip tencerenin kapağını kapatalım.
6. Domatesler pişerken, sarımsakları ezelim.
7. Limonu sıkalım.
8. Domatesler suyunu bırakmış ve diriliğini kaybetmeye başlamışsa pirinçleri ve 1 su bardağı suyu ilave edelim. Pirinç su çekeceği için ara sıra yemeğin suyunu kontrol etmekte fayda var.
Gerekirse su ilave edilir.
9. Uygun bir kap içerisinde sarımsak, nane ve limon 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılır.
Pişen yemeğe ilave edilerek bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan indirilir.
Ilık veya soğuk servis edilir.
NOT: isteğe göre fesleğende ilave edilir.
MALZEMELER
• Yarım kg. yeşil kırmızı arası az olgunlaşmış domates
• 2 adet büyük kuru soğan
• 4-5 adet sarımsak
• 3 yemek kaşığı pirinç
• 2 tatlı kaşığı nane
• Yarım limon
• Yarım çay bardağı zeytinyağı veya sıvıyağ
YAPILIŞI
1. Kabukları soyulmuş domatesleri orta irilikte doğrayın.
2. Soğanları temizleyip irice kıyın.
3. Tencereye yağın tamamını koyup soğanları renkleri dönünceye kadar kavurun.
4. Doğranmış alaca renkli domatesleri ilave edin.
5. Tuzunu ilave edip tencerenin kapağını kapatalım.
6. Domatesler pişerken, sarımsakları ezelim.
7. Limonu sıkalım.
8. Domatesler suyunu bırakmış ve diriliğini kaybetmeye başlamışsa pirinçleri ve 1 su bardağı suyu ilave edelim. Pirinç su çekeceği için ara sıra yemeğin suyunu kontrol etmekte fayda var.
Gerekirse su ilave edilir.
9. Uygun bir kap içerisinde sarımsak, nane ve limon 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılır.
Pişen yemeğe ilave edilerek bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan indirilir.
Ilık veya soğuk servis edilir.
NOT: isteğe göre fesleğende ilave edilir.
Yorumlar