beyaz lahana sarması





Beyaz lahananın şimdi tam sırası, bir de ustası yaparsa lezzetine doyamazsınız. Babaannemiz, çocuklarım seviyor diye lahana sarmaya karar verdi, bende bu fırsatı kaçırmayıp, fotoğrafladım. Tarifini not ettim. Tabi el kararı ve göz kararı hazırladığı için bir ölçü vermesi pek mümkün olmadı. Birkaç kere ölçmek zorunda kaldık. Bunu yaparken de epey eğlendik. Lahanamız sarmaya uygun değilmiş, ancak yarısını kullanabildik. Lahananın kalan kısmını atmıyoruz, daha sonra kullanılmak üzere; doğrayıp haşlıyor, turşu ya da lahana aşı yapıyoruz. Biz şimdi lahana sarmasını yapalım. Aynı iç malzemeyi kullanarak etli yaprak sarmasını da yapabilirsiniz.
MALZEMELER
• 1 adet orta boy lahana
• 400 gr. kıyma(biraz yağlı bir kıyma tercih edilirse daha lezzetli olur.)
• 2 çay bardağı pirinç
• 1 adet ince doğranmış yada rendelenmiş kuru soğan
• Yarım demet maydanoz
• 1 yemek kaşığı salça ( domates ve biber salçası karışımı)
• Tuz, acı biber,
• 1 su bardağı su
• Tencere sosu için
• 1-2 yemek kaşığı tereyağı(ya da iç yağı)
• 1 yemek kaşığı salça
• 2 su bardağı su
YAPILIŞI
1. Lahanayı pişireceğiniz tencereye biraz tereyağı ve salçayı koyup kavrulur,1 su bardağı su ilave edilir ve bir taşım kaynatılıp, altı kapatılır.
2. Lahanayı ister yaprak yaprak haşlayın, isterseniz göbeğini bir bıçak yardımı ile çıkarıp, lahananın sığacağı bir tencerede göbeği aşağıya gelecek şekilde koyup bütün olarak haşlayın. Sonra süzün soğusun. Soğuyunca sarılması kolay olması için düzgün yapraklar halinde ayırın,
3. Kıyma çukur bir kap içine konur.
4. Pirinçler yıkanır.
5. Soğanlar doğranır veya rendelenir.
6. Maydanozlar yıkanıp, ince doğranır.
7. Pirinçler, maydanoz, soğan, salça, tuz, karabiber, bir su bardağı su ve yağ kıymaya ilave edilerek tüm malzemeler karıştırılır. iç harcımız biraz cıvık bir olmalı.
8. Hazırlanan iç harçtan bir miktar geniş kısmına koyup sigara böreği gibi sarın.
9. Tencerenin dibine sarılamayacak durumdaki lahanaları koyup sardığımız lahanaları diziyor ve üstünü yine kalan lahana yapraklarıyla örtülür. Suyu kontrol edilir. Bir tabak kapatılır ve pişirilir.
10. Arada bir suyu kontrol edilerek eksilirse tamamlanır.
11. Piştikten sonra istenirse sarımsaklı yoğurtla ya da limon ile servis edilir.
NOT:Eğer etimiz yağsız ise biraz tereyağı veya kullanıyorsanız iç yağı konulabilir.
Sarmaya uygun lahananın biraz yumuşak olması gerekiyor.
• 1 adet orta boy lahana
• 400 gr. kıyma(biraz yağlı bir kıyma tercih edilirse daha lezzetli olur.)
• 2 çay bardağı pirinç
• 1 adet ince doğranmış yada rendelenmiş kuru soğan
• Yarım demet maydanoz
• 1 yemek kaşığı salça ( domates ve biber salçası karışımı)
• Tuz, acı biber,
• 1 su bardağı su
• Tencere sosu için
• 1-2 yemek kaşığı tereyağı(ya da iç yağı)
• 1 yemek kaşığı salça
• 2 su bardağı su
YAPILIŞI
1. Lahanayı pişireceğiniz tencereye biraz tereyağı ve salçayı koyup kavrulur,1 su bardağı su ilave edilir ve bir taşım kaynatılıp, altı kapatılır.
2. Lahanayı ister yaprak yaprak haşlayın, isterseniz göbeğini bir bıçak yardımı ile çıkarıp, lahananın sığacağı bir tencerede göbeği aşağıya gelecek şekilde koyup bütün olarak haşlayın. Sonra süzün soğusun. Soğuyunca sarılması kolay olması için düzgün yapraklar halinde ayırın,
3. Kıyma çukur bir kap içine konur.
4. Pirinçler yıkanır.
5. Soğanlar doğranır veya rendelenir.
6. Maydanozlar yıkanıp, ince doğranır.
7. Pirinçler, maydanoz, soğan, salça, tuz, karabiber, bir su bardağı su ve yağ kıymaya ilave edilerek tüm malzemeler karıştırılır. iç harcımız biraz cıvık bir olmalı.
8. Hazırlanan iç harçtan bir miktar geniş kısmına koyup sigara böreği gibi sarın.
9. Tencerenin dibine sarılamayacak durumdaki lahanaları koyup sardığımız lahanaları diziyor ve üstünü yine kalan lahana yapraklarıyla örtülür. Suyu kontrol edilir. Bir tabak kapatılır ve pişirilir.
10. Arada bir suyu kontrol edilerek eksilirse tamamlanır.
11. Piştikten sonra istenirse sarımsaklı yoğurtla ya da limon ile servis edilir.
NOT:Eğer etimiz yağsız ise biraz tereyağı veya kullanıyorsanız iç yağı konulabilir.
Sarmaya uygun lahananın biraz yumuşak olması gerekiyor.
Yorumlar