Aşure


Annemler aşure ayı derlerdi biz çocukken. Kimisi; kızı olan ev de pişmesi gerektiğini, kimisi de kurban kesilen evde pişmesi gerekir der. Bazı yörelerde etlisi, bazı yerde tuzlusu, çoğu yerde de bizim bildiğimiz tatlı aşure pişer. Şimdilerde neredeyse her tatlıcı da bulabileceğiniz aşureyi pişmesi gerektiği günlerde pişirmenin daha sevap olduğunu söylerdi büyüklerimiz. Ne zahmetli bir iştir Aşure pişirmek. Anacığım, tam bir gününü ayırırdı bu iş için. Bir gün önceden buğdaylar, kuru fasulye, nohut ıslatılırdı, ertesi günü kolay pişsin diye. Bize de konuya komşuya dağıtmak düşerdi. Kaseler yıkanmadan geri verilirdi, çünkü adetler böyleydi. Ne güzeldi o günler, ne çok şey paylaşılırdı, iyisiyle kötüsüyle. Biz de güzel bir günü paylaşıp, biraz erken de olsa aşuremizi yaptık kursta. Yarım günümüzü aldı neredeyse. Sonuç gayet başarılıydı. Çekilen zahmete değdi. Yapacaklar için işte Aşure tarifi. Bizim aşuremiz biraz fazla oldu siz ölçüleri azaltabilirsiniz. AFİYET OLSUN.
MALZEMELER
• 500 gr. aşurelik buğday
• 250 gr. nohut
• 250 gr. fasulye
• 250 gr. pirinç
• 250 gr. kuru incir
• 250 gr. kuru kayısı
• 250 gr. sultan üzüm
• 2 kg. şeker
• Gülsuyu, tuz, karanfil, yeteri kadar su, isteğe göre 1 portakal kabuğu rendesi
ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
• Dövülmüş ceviz veya fındık, jülyen doğranmış kayısı,
• incir, tane nar, kuş üzümü, dolma fıstığı ve tarçın.
YAPILIŞI
1. Buğday, fasulye nohut akşamdan kaynar su ile geceden ıslatılır.
2. Buğday iyice yıkanır, süzülür ve pirinçle birlikte sıcak su ilave edilerek düdüklüde buğdaylar açılıncaya kadar haşlanır. (Şeker eklendiğinde buğday dirileşeceğinden çok haşlamakta fayda var.)
3. Sabah nohut, fasulye, sultan üzümler, her biri ayrı ayrı haşlanıp süzülür.
4. Kayısı ve incir küp küp doğranır.Her birisi ayrı ayrı haşlanır.
5. Haşlandıktan sonra incirin çekirdekleri gidene kadar 2-3 kez yıkanıp süzülür.
6. Buğday ve pirinçler haşlandıktan sonra büyükçe bir tencere içine konulur.
7. Fasulye, nohut ve su ilave edilir. Kaynatılır.
8. Haşlayıp süzdüğümüz diğer malzemeler de ilave edildikten sonra kaynatmaya devam edilir.
9. Malzemeler kaynaştıktan sonra şeker, gülsuyu, karanfil, tuz ilave edilir. suyla kıvamı ayarlanır.
10. İyice kaynatılır.
11. Sıcakken kaselere boşaltılıp biraz soğuyunca üzeri tarçın, fındık, ceviz, kayısı incir nar,ve kuşüzümü
12. Dolma fıstığı ile süslenir.
NOT:
• Bakliyatların soğuk su ile ıslatılmış ise tüm işlemlerde soğuk su ile devam edilir. sıcak su ile ıslatıldıysa sıcak su ile devam edilir.
• Pirinçler buğdayın içinde kayboluncaya kadar kaynatılmalı keza ayrıca nişasta kullanılmayacağından pirinç aşurede nişasta vazifesi görecektir.
• Aşure soğuyunca katılaşacağı için suyunu iyi ayarlamak gerekir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar