MANTARLI TAVUK KAVURMA


Ne yapacağını zı bilemediğiniz günlerde; kolayca bir araya getirebileceğiniz, çok kolay, bir o kadar da lezzetli, hafif bir yemek. Salata ve haşlama sebze ile mükemmel oluyor. Diyet yapanlar içinde hafif bir yemek olabilir.
MALZEMELER
• 400 gr. Tavuk eti (diyet için derisi alınmış tavuğun göğüs eti tercih edilmeli)
• 350-400 gr. Kültür mantarı
• Tuz, karabiber, kimyon, köri, biberiye, kekik, toz kırmızıbiber,
(acı sevenler pul biberde ilave edebilirler.)
• Yarım çay bardağı yağ (ben sıvıyağı tercih ediyorum. Bu aralar fındık yağını ve ayçiçeği yağını karıştırarak kullanıyorum)
YAPILIŞI
1. Tavuklar kuşbaşı doğranır.
2. Mantarlar soyulur veya nemli bir bez ya da havlu kâğıt ile üstü temizlenir. (içine doğru olan kıvrımların tutup dışa doğru çekerseniz çok kolay soyulur.)
3. 3.maddede yazılı baharatlar ayrı bir kapta karıştırılır.
4. Derin bir tava içine yağın yarısı konur. Kısık ateşte tava ve yağ kızdırılır.
5. Kızdırılan tavaya tavuklar atılır. Ocak orta ateşe alınır. Kaşık kullanmadan, tavayı sallaya, sallaya tavuklar renk değiştirinceye kadar kavrulur. Renk değiştirdikten sonra tavanın kapağı kapatılıp; suyunu salıp çekmesinden sonra ocağın altını açıp, kalan yağ ilave edilir, yağın ısınmasından sonra, mantarlar tavaya ilave edilir.
6. Harlı ateşte tavuklar ve mantarlar birlikte yine kaşıkla karıştırmadan, 3-4 dakika kavrulduktan sonra ocak orta ateşe alınır, tava sallanarak mantarlar ve tavuklar pişirilir.
7. Mantarlar biraz diri kalırsa daha lezzetli olur. Ocaktan almadan önce baharatlar eklenip karıştırılır. Baharatların kokusu çıkınca tencerenin altı kapatılır. Yeşil salata ile servis edilir.
ÖNERİLER:
1. Tavuğun göğüs eti yağsız olduğundan kavurma kuru olur.Tavuğun kalça etinden yapılırsa daha lezzetli olur. Ya da karışık olabilir.
2. Baharatları en son koymamızın sebebi ise tavuk ve mantarların kararmasını ve aroma kaybını önlemek.
3. Tavukları ve mantarları dışında bir zar oluşup suyunu içine hapsedip yumuşak olsun diye kızgın tavaya atıyoruz.
4. Tavuklar paralanmasın, mantarlar da kaşık değdikçe sulanmasın diye özellikle kaşık kullanıp karıştırmıyoruz.
5. Kilo sorunu olmayanlar her türlü sosla güzel olur. (Örn. Hardal, mayonez ve haydari )

Yorumlar

Popüler Yayınlar