MAHLEPLİ, PEYNİRLİ POĞAÇA


Her zaman yaptığımız klasik poğaça hamuruna; kandil simitlerinden tadına aşina olduğum, mahlebi kullanmak istedim. Ben Söke Un’un tam buğday ununu kullandım. Sonuç gayet başarılı, denemek isteyenlere tavsiye edilir. Afiyet olsun.
MALZEMELER
• 4 su bardağı un (tam buğday unu)
• 1 paket hamur kabartma tozu
• 125 gr. Margarin veya tereyağı (oda ısısında yumuşatılmış.)
• 1/2 çay bardağı sıvıyağ
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı mahlep
İÇ MALZEME
• 1 adet yumurta
• Beyaz peynir veya ayıklanmış siyah zeytin.
• (Beyaz peynir için maydanoz ve dereotu kullanılabilir.)
YAPILIŞI
1. Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Mahlebi ekleyip karıştırın
2. Yoğurt, yumuşamış margarin ve sıvıyağ una ilave edilip, hamur toparlanıncaya kadar yoğrulur. 5-10 dakika dinlendirilir.
3. Yumurtanın sarısı, beyazından ayrılır.
4. Beyaz peynir ezilir. Maydanoz ve dereotu ince ince kıyılır,
5. Yumurtanın beyazı ve yeşillikler peynire eklenir ve karıştırılır.
6. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.
7. Avuç içinde üstüne bastırılarak açılır.
8. Açılan hamurun ortasına peynirli harçtan konur.
9. D olacak şekilde kapatılır.
10. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir.
11. Yumurtanın sarısına 1 çay kaşığı sıvıyağ ilave edilip, poğaçaların üzerine sürülür.
12. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında poğaçaların üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.
NOT: Beyaz peynir yerine içine çörek otu karıştırılmış tulum peyniri de kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar