ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI




























Baharda filizlenmeye başlayan asmanın üzümünden başka yaprağından yapılan yemeklerinden yemek hele hele yazın o sıcak günlerinde bir başkadır serin gölgesinde oturup, memleketimin mis kokan çayını yudumlamak. Elini uzatıp dalından mis kokulu üzümü koparıp yerken; bunları tadabildiğim, bu güzellikleri fark edebildiğim için şükretmek. Ne güzeldir. Asmanın yapraklarını tazeyken tüketebileceğimiz gibi salamura veya tuzlayıp saklayabiliriz. Salamurasının ve tuzlamasının nasıl yapıldığını ayrıca yazacağım.Yapalı epey oldu ama tarifi biraz geç kaldı. Çocuklar üzüm ve fıstıklı sevmediğinden, bizim evde tercih edilen zeytinyağlı yaprak sarmasının tarifini vereyim. Ben göz kararı yapıyorum, bire bir ölçü vermek biraz zor oldu. İç harç artarsa evde mevcut diğer sebzeleri doldurursunuz. Az gelirse de kalan yapraklarınızı daha sonra kullanılmak üzere buzdolabınızın buzluğunda saklayabilirsiniz.
MALZEMELER
• 500 gr. Asma yaprağı (Kaynar suda 5-6 dakika haşlanıp suyu süzdürülür. Soğumaya bırakılır.)
• 2 -2,5 bardak pirinç
• 5-6 adet kuru soğan
• 1/2 demet maydanoz
• 1/2 demet nane (kurusu da olur (1-2 çorba kaşığı)
• 2 adet domates
• 1 su bardağına yakın zeytinyağı (göz kararı da ayarlanabilir)
• 1-2 yemek kaşığı domates salçası
• 1 adet limon,1 tatlı kaşığı şeker(silme)Tuz, karabiber
• 1 su bardağı su(iç harcı için)
YAPILIŞI
1. Pirinçler yıkanır, süzdürülür.
2. Soğanlar soyulup rendelenir.
3. Domatesler rendelenir.
4. Maydanoz ve naneler temizlenip yıkandıktan sonra incecik kıyılır.
5. Yarım limon sıkılıp hazırlanır. Diğer yarısı dilimlenir.
6. Kullanacağımız yağın yarısı pilav tenceresine konur.
7. Biraz kızınca soğanlar ilave edilip, rengi hafifçe değişinceye kadar kavrulur.
8. Kavrulan soğanlara rendelenen domatesler, salça ve tuzu eklenir karıştırılır, domatesler suyunu salıp, biraz kıvam alınca içine yıkanan pirinçler ilave edilerek kavurmaya devam edilir.
9. Pirinçler suyunu tamamen çekince bir bardak ılık su, şeker, limon suyu ve karabiber ilave edilerek tüm malzeme karıştırılır. Suyunu çekince altı kapatılıp, maydanoz, nane konur ve karıştırılır. Ilımaya bırakılır.
10. Diğer tarafta haşlanıp suyu süzdürülmüş yaprakların ucunda dal varsa koparılır.Geniş kısmına yaprağın büyüklüğüne göre bir tatlı kaşığı iç harçtan konur ve yaprağın arka kısımları harcın üzerine, sonra iki yanını yine içe doğru kapatıp, yaprağın ucuna kadar sigara böreği sarar gibi yuvarlayın. Kenarlardan çıkanlar olursa yuvarlarken onları da içine yerleştirin ve sarma işlemini tamamlayın. Tüm iç harcımız bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
11. Yaprakların kalın ve sarılamayacak durumda olanlarından tencerenin tabanına ve üstüne olmak üzere ayıralım. Bir kısmını kullanacağımız tencerenin tabanına serelim. Üstüne sardığımız yaprakları güzelce yerleştirelim. En üstüne de ayırdığımız kalan zeytinyağını döküp, kenara ayırdığımız yırtık yaprakları da sen üste serelim. Onunda üstüne kalan yarım limonu dilimleyip yerleştirelim. Yaprakların üstünü az geçecek kadar suyunu verip biraz tuz ilave edip, kısık ateşte pişirelim. Ben düdüklü tencerede pişiriyorum, 12-13 dakika yeterli oluyor. Bu su miktarı da yetiyor. Ancak normal tencerede pişiriyorsak, yağını, tuzunu ayarladıktan sonra üstüne bir tabak kapatıp üzerine bir ağırlık koymak suretiyle ara ara suyunu vererek kontrollü olarak pişirilir.
Afiyet olsun.
NOT: Mutlaka sıcak su ilave etmeliyiz. Yoksa pirinçlerimiz sertleşir ve pişme süresi uzar.
Zeytinyağlı dolmada soğan, pirinç miktarı kadar olmalıymış. (Kurstan)

Yorumlar

Popüler Yayınlar