ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE




Taze Fasulye, her mevsim bulabildiğimiz, zeytinyağlısından, etlisine, yumurtalı kavurmasından, turşusuna, her haliyle mutfaklarımızda yerini almıştır. Annem her yaz kurutur. Bana da gönderir. Mis gibi olur kokusu haşlanınca, sonra ister yumurta kırın üstüne, ister yoğurtla yiyin. Tabi Yaz fasulyesinin tadı da lezzeti de bir başka olur.
MALZEMELER
• 1 kg taze fasulye
• 1 büyük baş kuru soğan
• 2 adet olgun domates
• 2 kesme şeker
• Zeytinyağı
• Tuz
YAPILIŞI
1. Taze fasulye yıkanır, uçları alınır. Büyüklüğüne göre iki ya da üçe bölünür.
2. Tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı konur. İçine, soğan yemeklik doğranır. Üstüne fasulyeler, onunda üstüne domatesler, şeker ve tuz ilave edildikten sonra tencerenin kapağı kapatılıp, ocak kısık ateşe getirilir ve yavaş yavaş pişmeye bırakılır.
3. Yaz fasulyesi çok su bırakır, domatesinde suyu var. Bazen hiç su ilave etmeye gerek kalmayabiliyor.
4. 20-25 dakika sonra kapağı açılıp karıştırılır pişip pişmediği ve suyu kontrol edilir. Pişmemişse biraz daha pişirilir.
5. En son ocaktan almadan 5 dakika önce 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir ve tekrar kapatılır. Piştikten sonra soğumaya bırakılır ve soğuk servis edilir.
Afiyet olsun.
NOT: Her şeyi çiğden koyup uzun bir süre kendi suyuyla pişirince yemek daha da lezzetli oluyor.
ÖNERİ: Düdüklüde daha çabuk pişer. Aynı şekilde hazırlanır, kapağı kapatmadan önce yarım çay bardağı su ilave edilirse iyi olur. 12-13 dakika pişmesi için yeterli, ancak tencerenin kapağını açtıktan sonra 2-3 kaşık zeytinyağı ilave edilip, yemeğin özleşmesi için tencerenin ağzı açık olarak bir iki taşım kaynatılır. Ocak kapatılıp soğumaya bırakılır. Soğuk servis edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar