ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE


Bana göre baharı müjdeleyen enginardan sonra ikinci sebze Sultani Bezelyedir. Ömrü çok kısadır pazarlarda bir görünür bir kaybolur. 2-3 hafta ancak pişirebilirsiniz. Zeytinyağlı olduğu için soğuk servis edilmeli. Hatta sabahtan pişirip, ya da bir gün önceden pişirip sofraya getirirseniz tadına doyum olmuyor diyebilirim. Tabi bu benim fikrim. Denemenizi öneririm.
MALZEMELER
• Yarım kilo sultani bezelye
• 1 adet havuç
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 1 adet domates
• Yarım demet dereotu
• Tuz, zeytinyağı
• 1 adet küp şeker
YAPILIŞI
1. Bezelyeleri güzelce yıkayın, süzdürün.
2. Sonra başlarını ve kenarındaki kılçıklarını ayıklayın. Çok tazesinde fazla kılçık olmaz ama siz yinede bir elden geçirseniz iyi olur.
3. Havucun dışını kazıyıp ortadan ikiye bölün, havucun büyüklüğüne göre 3’de bölebilirsiniz.İster irice rendeleyin isterseniz uzun uzun incecik doğrayın.
4. Soğanı yemeklik olarak(kareler halinde) doğrayın.
5. Domatesi de aynı büyüklükte doğrayıp pişirme faslına geçelim.
6. Tenceremize zeytinyağımızı koyalım.
7. Önce havuçları hafifçe ısıttığımız zeytinyağında şöyle birkaç dakika soteleyip, soğanları ilave edelim. şöyle bir çevirip altını kapatalım.
8. Hazırladığımız bu harcın üzerine bezelyeleri güzelce dizelim. Onunda üzerine domates,tuz ve küp şekeri ilave edip tencereni kapağını kapatalım ve orta ateşte hatta kısık ateş bile olabilir. Bezelyeler taze olduğu için su bırakacak ve kendi suyu ile pişecektir.Zaten biraz diri olur normal fasulye gibi olmaz . Arada kontrol edip tuzunu ve suyunu ilave edelim.(su ilavesi mümkünse sıcak su ile olmalı)
9. İstediğimiz kıvamda piştiğinde kapağını açıp biraz bekletip incecik doğranmış mis gibi kokusuyla dereotunu serpip soğumaya bırakalım. İstersek dereotunu en son servis sırasında da ilave edebiliriz.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar