YOĞURTLU ÇORBA (YAYLA ÇORBASI)




Tarihsel anlamda ise 6000 yıldır yoğurt üretilip tüketilmektedir.[2] Yüksek kalsiyum oranı, riboflavin, protein, B12, B6 vitaminlerini içermesi nedeniyle dünyada tüketimi en yaygın ve besleyici gıda maddelerindendir. Avrupa'nın yoğurt ile tanışması ise Osmanlı zamanında Kanuni Sultan Süleymanın emriyle Balkanlar'daki sancaklardan Avrupa'daki bazı krallara şifalı yiyecek olarak gönderilmesiyle olmuştur.[6] Yoğurt saf olarak yendiği gibi meyvelisi de mevcuttur. Yoğurt ile yapılan pek çok yemek ve içecek türü vardır, ayran ve cacık bunlardan bazılarıdır.(WİKİPEDİA’dan ALINTIDIR.)
Türk mutfağında kullanılmadığı yer yok. Çorbadan tatlıya, yemekten, pastaya her şeyde kullanılmakta. Yoğurtlu çorba da benim mutfağımda sıklıkla pişen çorbalardan birisi. Bazı yerlerde yayla çorbası olarak adlandırılıyor, biz yoğurtlu çorba diyoruz. Bizim evde yoldan gelen misafir için pişirilir kış günlerinde içi ısıtsın diye.
MALZEMELER
• 2-3 yemek kaşığı pirinç
• 6-7 su bardağı et suyu veya normal su
• 2 su bardağı yoğurt
• 1 yemek kaşığı un
• 1 yumurtanın sarısı
• Tereyağı
• Nane
• Arzu edilir ise kırmızıbiber.
YAPILIŞI
1. Tencereye et suyunun (veya suyun) yarısı ve pirinçler birlikte konur. Pirinçler iyice dağılıncaya kadar pişirilir.(Pirinç yoğurt eklenince dirileceğinden çok pişmesinde bir sakınca yoktur.) Pişince ocak kapatılarak ılımaya bırakılır.)
2. Diğer tarafta 1 kaşık un biraz su ile inceltilir, yoğurt ve yumurta sarısı eklenir, tüm malzemeler iyice karıştırılır.
3. Pişen pirinçlerin suyundan yoğurtlu karışıma ilave edilerek yoğurt ılıtılır.(Yani yoğurt ile çorbanın suyu aynı ısıya getirilir.)
4. Ilıtılan yoğurtlu karışım tencereye ilave edilir ve karıştırılır. Bu arada yarısını ayırdığımız sudan tencereye 2-3 kepçe aktarılır. Ocak yakılır ve çorba kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Çorba koyu ise biraz daha ılık su ilave edilerek çorba inceltilir. (İçine koyduğumuz undan dolayı bir koyulaşma olabilir.)
5. Çorba kaynayıp kıvamı ayarlandıktan sonra ocak kapatılır. Ve tuzu atılarak tencerenin kapağı kapatılır.
6. Diğer tarafta tereyağı eritilir, içine kuru nane atılır ve nane kokusu gelince ocak kapatılır.
7. Hazırlanan naneli tereyağı tenceredeki çorbaya ya da servis sırasında kâselerdeki çorbaların üzerine dökülerek sıcak servis edilir.
NOT: Tuzu en son ilave etmemizin sebebi yoğurdun kesilmesine engel olmaktır.
Ben, eğer önceden haşlanmış nohutum varsa evde, 2-3 kaşık da nohut atıyorum içine.
Güzel oluyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar