SODALI KIYMALI BÖREK


Hazır yufka ile yapılan son derece lezzetli ve kolay bir börek.
MALZEMELER
• 4-5 adet yufka (Yufkanın büyüklüğü, kalınlığı ve fırın tepsisinin büyüklüğüne göre yufka sayısı
(ayarlanmalıdır.)
• 200 gr kıyma (iç olarak her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz.)
• 1 küçük soğan (incecik doğranmış)
• 2 yumurta
• Yarım su bardağı sıvıyağ
• 1 şişe soda (Tepsiniz büyükse 2 şişe)
• Tuz, karabiber arzu edilirse maydanoz da konulabilir.
(ölçüler mini fırın tepsisi için verilmiştir.)
YAPILIŞI
1. Kıyma tavada biraz kavrulur. Kavrulan kıymaya incecik doğranmış kuru soğan ilave edilir.(Ben kıymanın yağı ile her ikisini de kavuruyorum. Yağ koymuyorum.)Her ikisinin de kavrulma işlemi bitince ocak kapatılır. Tuz, karabiber ilave edilerek karıştırılır. Ilımaya bırakılır.
2. İlk yufkayı bütün olarak hafifçe yağlanmış tepsiye serilir.
3. Diğer yufkalar eşit olarak yarısı alt, yarısı üst katı olacak şekilde ikiye ayrılır.
4. İlk katı oluşturacak yufkalar bitinceye kadar hafifçe tepsiye göre büzüştürülerek serilir. Böreğin ortasına gelindiğinde harç eşit bir şekilde tepsiye dağıtılır. Geriye kalan yufkalarda aynı şekilde bitinceye kadar kat kat yerleştirilir.
5. En son yufka da konulduktan sonra ilk koyduğumuz yufkanın tepsiden dışarıya sarkan kısımları tepsideki diğer yufkaların üstüne kapatılır. Ve istediğiniz ebatta kareler şeklinde dilimlenir.
6. Diğer tarafta Çukur bir kap içinde 2 yumurta yarım su bardağı sıvıyağ homojen bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Bir şişe soda açılır açılmaz beklemeden bu karışıma ilave edilir ve köpük halindeyken dilimlenen böreğe hafifçe dilim aralarına girmesi sağlanarak dökülür. Yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra 200 derece önceden ısıtılmış fırında böreğin alt ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
7. Piştikten sonra kenara alınır. Temiz bir örtüyü uygun bir yere serin, üstüne gazete onun üzerine de kâğıt havlu serilir, börek tepsiden bütün olarak çıkartılır ve kağıt havlunun üzerine konulur her iki tarafın da su serptikten sonra da örtüye sarılarak yumuşak ve sıcak kalması sağlanır. Böylece su böreği tadında bir börek elde edilir.
Sıcak olarak servis edilir.
NOT: Böreğe piştikten sonra hiçbir şey yapmadan da servis edebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar