SİLOR




Yazın başında Bursa’ya yaptığımız Bursa gezisi sırasında Cumalıkızık köyünde ilk defa karşılaştığım silor’u köy meydanında satan hanımların anlattığı şekliyle yaptım, gerçekten çok güzel oldu.Silor pek çok yörede farklı yöntemlerle yapılıyor. Cumalı Kızık’lı hanımlar Un ,su, tuz ve bir yumurta ile yoğrulan hamurdan yaptıklarını söylediler ancak hazır yufkadan yapmakta mümkün. Ya da semt pazarlarından satın alabilirsiniz. Ben Cumalı Kızık’tan satın aldığım siloru kullandım.
MALZEMELER
• Bir paket silor(hazır yapılmış)
• 2 su bardağı yoğurt
• 2-3 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı tereyağ
• 2-3 su bardağı tavuk suyu(kıyma ile yapılıyorsa et suyu kullanılabilir.)
• 1 adet kemikli tavuk göğsü
• Pul biber
YAPILIŞI
1. Kemikli tavukgöğsünü tuzlu suda haşlayalım.(Haşlama esnasında içine bir adet soğan,
2. 1 adet defneyaprağı ve bir adet havuç ile bir miktar maydanoz sapı konulursa tavuk suyu daha lezzetli olur.)
3. Haşlanan tavuğu süzelim. Tavuk etlerini ayıklayalım.(küçük parçalar halinde didikleyelim.)sıcak kalması için ağzı kapalı bir kapta bekletelim.
4. Silorları tepsiye dizelim.
5. Üzerine haşlanmış tavuğun suyundan yaklaşık 2 su bardağı kadar dökülür. Tavuk suyu hamurların üzerine kadar çıkmalı. Eğer az gelirse biraz daha ilave edilir. Suyu dökülen silor daha önceden ısıtılmış fırında suyunu çekinceye kadar pişirilir.(20-25 dakikada oluyor ama kontrol etmekte fayda var.)
6. Derin bir kap içinde yoğurt, sarımsak ve tuz karıştırılır.
7. Küçük bir tavada tereyağını eritip içine pul biber ekleyip üstünün sosunu hazırlayalım. Bunu en son olarak da hazırlayabiliriz.
8. Silor fırından alınır, üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra , üzerine tavuklar yerleştirilip en üstüne tereyağlı sos gezdirilir. Ve sıcak servis edilir.
Afiyet olsun.
NOT: Hazır yufkaları ortadan ikiye katlayıp,yuvarlak görünen ucundan başlayıp rulo şekline getirildikten sonra iki parmak eninde küçük parçalara ayrılır ve tepsiye dizilir.200 derece fırında yufkalar kızarıncaya kadar fırınlandıktan sonra yukarıdaki tarifi uygulayabiliriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar