SEBZELİ BULGUR PİLAVI


Bulgurun faydaları ortaya çıktıkça mutfakların baş tacı oldu. Eskiye dönüldü ve pirinç kullanılan tüm yemeklerde pirincin yerini almaya başladı. Tamamen doğal katkısız ve olduğu gibi kullanılan bulgur benim mutfağımın vazgeçilmezlerindendir. Mümkün olduğunca memleketten ya da gittiğimiz gezilerde rastlarsam, işlenmemiş olan kepeklisini almaya özen gösteriyorum. Bazen tek başına bir menüdür bulgur pilavı bizim soframızda. Sadesi de güzel olur ama bu tarif benim klasik bulgur pilavı tarifim. Bu pilav başka sebzeler ya da et, tavuk, balık ve bakliyatla zenginleştirerek de pişirilebilir. Bir de yanına turşu ve cacık eşlik ederse tadına doyum olmaz.
MALZEMELER
• 1 komposto kâsesi yemeklik bulgur
• 1/2 çay bardağı sıvıyağ
• 1/2 çay bardağı tereyağı
• 1 adet soğan
• 2-3 adet sivri biber
• 2 adet olgunlaşmış domates (yoksa 1 su bardağına yakın domates püresi)
• 1 tatlı kaşığı nane
• 1 tatlı kaşığı tuz
• Yeteri kadar su
YAPILIŞI
1. Bulgur şöyle bir sudan geçirilir.
2. Soğan yemeklik doğranır.
3. Biberlerin çekirdekleri alınır doğranır.
4. Domatesler rendelenir.
5. Pilav tavasına sıvıyağ konur soğanlar ilave edilir renk değiştirince biberler eklenir ve birkaç dakika kavrulur. Kavrulan sebzelere domates eklenir karıştırılır. Domatesler eriyip kıvam alınca bulgur ilave edilir. Tavanın içindeki malzemelerle birlikte harmanlanarak kavrulmaya devam edilir.
6. Bulgur, tavadaki malzemelerin suyunu çekince bulguru ölçtüğümüz kâse ile 2 kâse su ilave edilir.( Su bulgurun biraz üstüne çıkmalı) Tuzu da eklenip ocağın altı açılır, bir taşım kaynatılır, sonra kısılarak kısık ateşte yavaş yavaş suyu çektirilir.
7. Suyunu çekince diriliği kontrol edilip, pişmemişse biraz daha sıcak su eklenir karıştırılır, ortası kaşık yardımıyla biraz açılır ve tereyağı konur, kuru nane serpilir ve üstü kâğıt havlu ile örtülüp, kapağı kapatılır. Ocak iyice kısık ateşe getirilir,suyu çektirilir ve demlenmeye bırakılır.
Pişmişse yine ortasına tereyağı konur diğer işlemler aynen tekrarlanır, altı kapatılıp demlenmeye bırakılır.
8. 5-10 dakika sonra tekrar kontrol edilip karıştırılır. Tereyağının pilava karışması sağlanır.
Tercihe göre sıcak ya da ılık servis edilir.
NOT: Su miktarı bulgura göre değişebilir. Bazı bulgur çok su çeker, bu durumda kontrollü olarak su eklenir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar