ET SUYU


Her zaman elimizin altında bulunması gereken bir malzemedir. Çorbalarda yemeklerde bulyon yerine rahatlıkla kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
• 1 adet büyük dana kemiği
• Bir yemek kaşığı kadar tereyağı(yada sıvıyağ)
• 1-2 defne yaprağı
• 1 soğan (yıkanmış başı alınmış, kabuklu olarak)
• 3-4 diş sarımsak (yıkanmış kabuklu olarak)
• 1 adet havuç (Yıkanıp temizlenmiş)
• 1 adet patates (soyulup doğranmış)
• Kereviz ve maydanoz sapı
• Tuz, tane karabiber
• Adaçayı (bir iki dal)
• Bir tutam biberiye, kekik (taze yada kuru)
YAPILIŞI
1. Kemiklerin içindeki ilikler ve kemiğin üzerindeki fazla yağlar temizlenir.
Birinci seçenek:
2. Kemikler bir miktar yağ ile bir tencere içinde her tarafı kızarıncaya kadar sık sık çevrilerek karamelize edilir.(Tencere önceden boşken kızdırılır)
İkinci seçenek:
3. Kemiklerin her tarafı yağlanarak fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden
250 derecede ısıtılmış fırında her tarafı kızarıncaya kadar fırınlanır.( Tepsi
fırına yerleştirildikten sonra fırın ısısı 200 dereceye düşürülür.)
4. Tencerenin içinde az miktarda tereyağı eritilir. İçine doğranmış sebzeler ilave edilerek şöyle bir çevrilir.
5. Kızartılan kemikler tencereye alınır. Üzerine 10-15 bardak soğuk su ilave edilir.
6. İçine kalan kuru ve taze baharatlar ilave edilir ve bir iki taşım kaynatılıp üzerinin kefi alınarak atılır. Tencerenin kapağı açık olarak kısık ateşte 3-4 saat kaynatılır.
7. Ancak düdüklü tencere bu iş için daha kullanışlı olabilir.
8. Hem zaman, hem de vitamin kaybı olmaz. Daha kısa sürede lezzetli bir et suyu elde ederiz. Düdüklüde 1 saat yeterli olacaktır.
9. Piştikten sonra Et suyu süzülür, posalar atılır.
10. Alınan et suyu ılımaya bırakılır. Ilınınca hemen kullanabileceğiniz gibi daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuda da saklanılabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar