SULU KÖFTE


Herkese yeniden merhaba,
Uzun bir aradan sonra yine sayfama döndüm. Sizlerle paylaşacağım çok şeyler var. Tariflerin yanı sıra yaptığımız gezilerden de bahsedeceğim. Önerilerim de olacak gitmek isteyenler için.

Bizim oralarda bu yemeğe sulu köfte denir. Bazı yörelerde ufak değişikliklerle farklı isimler alır. Ekşili köfte, sebzeli köfte vs. Çocukların severek yiyebileceğini düşündüğüm bir yemek çeşidi. Biraz el oyaladığı düşünülebilir. Yerken bu düşünceden uzaklaşacağınızı biliyorum.

MALZEMELER
• 350-400 gr. Az yağlı kıyma
• 1 çay bardağı ince bulgur
• 1 adet patates (köfteden büyük olmayacak şekilde doğranmış)
• 1 adet havuç (doğranmış)
• 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
• 1-2 yemek kaşığı un
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşığı tereyağı (isteyen sıvıyağda kullanabilir.)
• Tuz, karabiber, acı sevenler pul biber ekleyebilir. Birkaç damla da limon suyu.
YAPILIŞI
1. Uygun bir tepsiye un serpilir, kenara alınır.
2. Derin bir kap içine kıyma, ince bulgur, tuz, karabiber konularak iyice yoğrulur.
3. Yoğrulan köfte harcından bilye büyüklüğünde küçük köfteler yapılır. Unlanmış tepsiye bırakılır.
4. Köfte hamuru bitene kadar devam edilir. Bitince tepsi şöyle bir sallanır köftelerin unlanması sağlanır.
5. Diğer tarafta tencereye yağ konur, önce havuç, sonra soğan ve sonrada patatesler birkaç dakika arayla ilave edilerek kavrulurken salçası ilave edilir. Malzemeler birkaç dakika daha kavrulduktan sonra 2 su bardağı su ilave edilir. (Çok su koymayın, malzemeler içinde yüzmesin. İhtiyaç olursa daha sonra sıcak su ilave edilir.)
6. Tenceredeki malzemeler diriliğini kaybetmeye başlayınca köfteler yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır. Gerekirse su ilave edilir. Çünkü köfteler üzerinde kalan un yemeği koyulaştıracaktır. Kontrol edip, sıcak su ilavesi yapılır. Bir iki taşım kaynadıktan sonra birkaç damla limon damlatılır. Köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Patates tuz çekeceğinden, kontrollü olarak; yeme alışkanlığınıza göre bir miktar tuz ilave edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN

Yorumlar

Popüler Yayınlar