TUZDA BALIK
















Hep denemeyi istemiş ama zor olduğunu düşündüğüm için cesaret edememiştim.
İnternette Devletşah Hanımın tarifini seyredince denemeye karar verdim.
Hiç gözünüz korkmasın çok kolay. Balık büyük olursa daha iyi olur. Küçük olursa her
biri ayrı ayrı kaplanıp fırınlanır. Balığın derisi kesinlikle zedelenmemeli. Balığın açık yerlerini alüminyum folyo ile kapatın ki tuz balığa çok işlemesin. Benim balığım temizlenme sırasında derisi zedelendiği için tamamını folyo ile kapladım. Ona rağmen piştikten sonra hiç tuz eklemedik.
MALZEMELER
• 1,5 kg. iri tuz(salamura, turşuluk vs. için olan)
• 1,4 kg balık(Somon veya levrek) Biz somonu tercih ettik.
• 3 adet yumurta beyazı

• Karabiber, defneyaprağı
• Gerekirse az miktarda su, bir miktar tereyağı

YAPILIŞI
1. Balığınızı güzelce yıkayın suyu süzülsün.
2. Tuz, yumurta beyazı ile karıştırılarak bir hamur yapılır.
3. (Hamur çok sert olursa az miktarda su ilave edilir)
4. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir.(Tuz kolay çıksın diye)
5. Tuzlu hamurdan bir miktar balığın eni ve boyundan geniş olarak tuzdan bir yatak yapılır.
6. Balığın içine biraz tereyağı, tane karabiber ve defneyaprağı konularak karın kısmı içine tuz girmeyecek şekilde üst üste kapatılır. Ve balık tuzlu hamurun üzerine yerleştirilir.
7. Kalan tuz hamuru balığın üstüne her yerini örtecek şekilde kaplanır.
8. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişirilir.
(tuzlu hamurun rengi pembeleşinceye kadar)
9. Piştiğinde tuz çok sertleşeceğinden ancak bir bıçak ve çekiç, keski yardımıyla balığın üstündeki tuzu kırabilirsiniz.
10. Kırmadan önce üzerine biraz kolonya döküp yakarak, sizde restaurantlardaki gibi şov yapabilirsiniz.
ÖNERİ: Yeşil bir salata yanında güzel gider.Balık pişerken tepsiye patates, soğan vs. koyabilirsiniz.
Afiyet olsun

Yorumlar

Popüler Yayınlar