GOŞMA(ISPARTA GÜLLERİ)


Adı her yörede farklı olsa da genelde içinde kullanılan malzeme ile adlandırılır. Çoğu yerde haşhaşlı çörek olarak bilinir. Şekerlisi, cevizlisi her çeşidi beğeniyle yenir. Biz haşhaş kullanarak yaptığımız bu çöreğe ‘’goşma’’ deriz. Annemin gelişiyle eski tatlar dillendi mutfağımızda. Kaçırır mıyım hemen fotoğraf makinemi elime aldım, çektiklerimi de sizlerle paylaşmak istedim.
MALZEMELER
• 3 su bardağı un
• Yarım çay bardağı sıvıyağ
• Yarım su bardağı süt
• Yarım su bardağı ılık su
• 1 paket toz maya(ya da yarım paket yaşmaya )
• 200gr çekilmiş haşhaş
• (isteğe göre tahin, ceviz, şeker ilave edilir)
• Tuz, şeker
YAPILIŞI
1. Un elenir.
2. Ortasında çukur açılır.
3. Süt, su, şeker çukura dökülür ve karıştırılır.
4. Tuz una ilave edilir.
5. Yavaş yavaş hamur yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Mayalanması için üzeri sarılıp mayalanıncaya kadar(hamur 2 katına çıkıncaya kadar) bekletilir.
6. Çukur bir kapta haşhaş biraz yağ veya tahin ilavesi ile inceltilir.
7. Düz bir zemin hafifçe yağlanır.
8. Hamuru ikiye ayrılır.
9. Her bir hamur, yağlı zeminde merdane yardımı ile açılır.
10. Açılan hamurlara haşhaşlı harçtan sürülür.(Ben haşhaş ve tahini karışımını daha çok seviyorum.)
11. Karışım bütün hamura sürüldükten sonra bir ucundan başlayıp diğer uca doğru sıkıca yuvarlanarak sarılır.
12. Yaptığımız rulodan 5-6 cm genişliğinde parçalar kesip her bir parça yuvarlanarak silindir haline getirilir ve bir ucu ortada sabitleyip diğer uç kendi etrafında döndürülür, gül şekli verilir.
13. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizilir.
14. Üzerine yumurta sarısı sürülür.
15. 200 derecede 35-40 dakika(kontrollü) pişirilir.
Servis önerisi: Goşmalar sıcak olarak, yanında peynir, domates veya tatlı seviyorsak reçel vs. ile birlikte güzel olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar