İÇ BAKLALI ENGİNAR


Yaz kış vazgeçilmezlerimizden olan zeytinyağlıların, bana göre 1.sırasında yer alır ve misafir sofralarının damakta eriyen tatlarından Enginar, bana hep güzel İzmir'i hatırlatır.
Enginarın en güzel zamanı Nisan, Mayıs aylarıdır.İç baklanın çıkışıyla Enginar taçlanır.
MALZEMELER
3 adet Enginar(temizlenmiş)
250-300gr.iç bakla
1 adet büyük soğan
1 çay bardağı Zeytinyağı
1 adet Limon

1 çay kaşığı tuz
1 adet kesme şeker(yada 1 tatlı kaşığı toz şeker)
1 yemek kaşığı un
1/2 demet dereotu
YAPILIŞI
1- Limonu 2'ye bölüp Enginarları yarım limonun suyu ovalım.
2-Soğanımızı yemeklik (kareler halinde) doğrayalım.
3-Geniş kenarlı bir tavanın (pilav tavası ya da Düdüklüde olabilir) içine
önce zeytinyağını 3/4'ünü koyup biraz ısıttıktan sonra soğanlarımızı
ilave edip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.
4-Üzerine Enginarlarımızı, tuzu, şekeri, 1/2 limon suyunu ve 1 çorba
kaşığı unumuzu (unu yemekte kullanacağımız suyun bir kısmı ile
sulandırıp) koyup şöyle bir karıştıralım ve kısık ateşte 30-40 dakika
kadar ara sıra kontrol ederek pişirelim.(Düdüklüde 12 dakika yeterli.)
Eğer biraz daha diri olması istenirse daha kısa sürede de pişirilebilir.
5-Pişen enginarları tencereden alıp, kabukları soyulmuş baklaları tenecerede kalan malzemelere ilave edip, diriliğini kaybedinceye kadar pişirilir ve enginarlar tekrar ilave edilerek birlikte özleşmeleri sağlanır.
6-Enginarlar ve baklaların pişip pişmediği kontrol edilip pişmeyi sonlandırmadan 3-4 dakika öncesinde bardakta kalan 1/4 zeytinyağını yemeğe ilave ediyoruz.
7-Son olarak baklalar enginar üzerinde servis yapılır. Enginarın olmazsa olmazı Dereotunu kıyıp Enginarların üzerine serperek soğumaya bırakalım.
NOT: Enginarlarımızı kişi adedine göre ayarlanıp, diğer malzemeler ona göre azaltılabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar