KUMLU BÖREK(KIYMALI,BULGURLU)


Yıllar önce öğrendiğim ve çoğunlukla buzluğumda bulundurduğum, çıtır çıtır bir börek. Biz içli köfteye benzetiyoruz tadını.
MALZEMELER
• 4 adet yufka
• 250 gr. Kıyma
• 1 çay bardağı ince bulgur
• 1 çay bardağı çekilmiş ceviz (biraz irice)
• 1 adet küçük soğan
• 1,5 çay bardağı eritilmiş margarin
• Tuz, karabiber, pul biber
• 1 su bardağı galeta unu
• 2 yumurtanın beyazı.
YAPILIŞI
1. Önce kıymayı kavurun, soğanı ilave edip biraz daha kavurun.
2. Bulguru bir çay bardağı sıcak su ile ıslatıp, üstünü kapatın.
3. Cevizleri irice çekin.
4. Kavrulan kıymaya, bulguru, cevizi, tuz, karabiber, pul biberi ekleyip tüm malzemeyi karıştırın.
5. Yufkanın birini düz bir zemine serin.
6. Serdiğiniz yufkaya eritilmiş yağdan her yerine eşit şekilde sürün.
7. İkinci yufkayı, yağladığımız birinci yufkanın üzerine serin.
8. Yufkayı önce dörde sonra her bir parçayı üçgenler halinde 3’e böl. (yufkalar büyükse 4’e böl.)
9. Hazırladığımız harcın yarısını ayırın, diğer yarısını kestiğiniz üçgenlere (geniş kenarlarına) paylaştırın. Geniş kenarların sağ ve sol uçlarını harcın üzerine doğru kapatıp, sigara böreği sarar gibi sarın ve uçlarını su ile hafifçe ıslatarak yapıştırın. Hepsi aynı şekilde sarılır.
10. Geride kalan yufkalar için de aynı işlemler uygulanır ve tüm yufkalar tamamlanıncaya kadar devam edilir.
11. Tüm yufkalar sarıldıktan sonra buzdolabının buzluğuna konur.
12. En az 1 saat buzlukta bekletilir. Bir gün önceden de hazırlayıp buzlukta saklayabilirsiniz.
13. Fırın 250 derecede önceden ısıtılır.
14. Yumurtanın beyazı çırpılır.
15. Galeta unu uygun bir kaba dökülür.
16. Buzluktan çıkardığınız börekleri bir süzgece koyup, üzerlerinden şöyle bir su tutulur.
17. Börekler önce yumurtanın beyazına sonra galeta ununa bulanarak yağlanmış tepsiye dizilir.
18. Önceden ısıtılmış fırında 250 derecede 20-25 dakika pişirilir.(Arada kontrol edilmesinde fayda var.
Sıcak servis edilir.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
geçen hafta misafirlerime yaptım süper oldu teşekkürler

Popüler Yayınlar