Ezogelin Çorbası




Kış aylarının vazgeçilmezidir çorbalarımız. Bizim yemek kültürümüzde sofralarımızın başlangıç yemeğidir, iştah açıcısıdır çorbalar. Her yörenin kendine göre şekillendirdiği çorbalarımızın isimleri de içerikleri hakkında bilgi verir genelde, yoğurtlu çorba, mercimek, tarhana, patates, domates, sebze vs. gibi.Ama içindekileri tahmin etmenin zor olduğu bir çorba vardır, özellikle evde yaptığımız ile dışarıda yediğimiz de farklı lezzetlerle karşılaştığımız bir çorba; Ezogelin Çorbası. Bu çorbayı ilk kez Gölcük’te kuzu tesislerinde çok güzel bir kar manzarası eşliğinde içmiştim. O günden sonra içtiğim ezogelinlerde o lezzeti bulamadım. Dün kursta yaptığımız Ezogelin de çok güzel olmuştu. Afiyetle yedik. Şunu öğrendim ki bizim evde yaptığımızla hiç ilgisi yokmuş. Bizim yaptığımız farklı malzemeler eklenmek suretiyle pişirilen mercimek çorbası imiş. Biz onu da çok seviyoruz ama bu tarifi deneyenler beğenecekler. Ölçüleri kendinize göre azaltmalısınız.
MALZEMELER
• 1 çay fincanı mercimek
• 1 çay fincanı ince bulgur
• 1 çay fincanı pirinç
• Yarım çay fincanı tel ya da arpa şehriye
• 1,5 yemek kaşığı salça
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• 2 yemek kaşığı kuru nane
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı pul biber
• Tuz, az miktarda sıvıyağ
• 7-8 bardak sıcak su,(hepsini birden değil 3/4 nü önce koyun koyuluğuna göre ilave edersiniz.)
YAPILIŞI
1. Tüm malzemeleri ölçüleriyle önceden hazırlayın. (Sadece bu tarif için değil tüm yemekleriniz için bunu alışkanlık haline getirmek işinizi kolaylaştıracaktır.)
2. Orta boy bir tencereye biraz sıvıyağ koyup salçayı ekleyip rengi çıkıncaya kadar yakmadan kavurun sıcak suyunuzu ilave edin. Şöyle bir sudan geçirdiğiniz, mercimek, bulgur ve pirinci ekleyip hepsi homojen bir kıvamda pişinceye kadar, orta ateşte kaynatın. (kapağını taşmayacak şekilde aralık bırakarak kapatın.)
3. Mercimekler pişince blender’dan geçirin, kaynatmaya devam ederken şehriyesini ilave edip pişmesini bekleyin.
4. Şehriyeler su çekecektir, suyunu mutlaka kontrol edin. Mercimek, altı çabuk tutan bir yemektir, ara sıra karıştırıp, suyu az ise sıcak su ilave edilmeli.
5. Şehriyeler pişince kısık ateşe alınıp, ayrı bir tavada tereyağı eritilir yakmadan karıştırarak biraz kaynatılır, altı kapatılır, önce pul biberini sonra nanesi eklenir ve tencereye boşaltılır. Karıştırılıp sıcak servis edilir.
NOT: Yanında yeşillik,(roka, maydanoz,tere) limon, acı biber turşusu ve kızartılmış küp kıtır ekmeklerle servis edilirse mükemmel olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar