ZEYTİNYAĞLI,PİRİNÇLİ SAKIZ KABAĞI


Kuşadası’ndaki tatilimiz sırasında pazardan almadan geçemediğim körpecik sakız kabaklarını kızlar ilk gördüğünde biz kabak yemeyiz dediler. Biraz kızmakla beraber ben yapayım da siz yemeyin dedim. Ben bu arada sakızlarla konuşuyor onları seviyorum keşke o hallerini de fotoğraflasaydım da sizde görseydiniz. Aldığımda çiçekleri üzerindeydi. Kızlar da bana gülüp “hayırdır İnşallah” diyorlardı. Ve mutfağa geçip kabaklarımı yıkadım. O kadar körpeler ki kabuklarını bile soyma gereği duymadan pişirmeye koyuldum.
MALZEMELER
• 500-600 gr. Taze sakız kabağı
• 2 adet kuru soğan
• 2-3 diş sarımsak
• 2 adet domates
• 2-3 dal nane (kurusu da olur.)
• 2-3 dal fesleğen (kurusu da olur.)
• 4-5 dal dereotu
• 2 yemek kaşığı pirinç
• 2-3 yemek kaşığı limon suyu
• 1 tatlı kaşığı Green life sebze çeşnisi (herhangi bir sebze çeşnisi de olabilir)
• Zeytinyağı
• 1 adet kesme şeker
YAPILIŞI
1. Kabaklar yıkanır, uçları alınır ve her birisi uzunlamasına dörde bölünür.
2. Soğanlar soyulup ince yemeklik doğranır.
3. Sarımsaklar ezilir ya da rendelenir.
4. Domatesler soyulup, küp doğranır.
5. Yeşillikler yıkanıp ince doğranır.
6. Pirinç yıkanır.
7. Tencerenin dibine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı konur.
8. Önce soğan üzerine biraz domates, üstüne kabaklar, pirinçler serpilir, tekrar domatesler konulur ve tencerenin kapağı kapatılır.
9. Kabakların suyunu salıp, çekmeye başlaması aşamasında sebze çeşnisi ve kesme şeker bir çay bardağı su içinde eritilip tencereye eklenir, kabaklar şöyle bir karıştırılır ve hepsi birlikte pişmeye bırakılır.
10. Diğer tarafta limon suyu, sarımsak 2 yemek kaşığı zeytinyağı çırpılır.
11. Kabak çabuk pişeceğinden, pirinçler uzamışsa yemeğimiz pişmiş demektir. Tuzu, suyu kontrol edilip, sarımsaklı, zeytinyağlı karışım eklenir, bir taşım kaynatılır ve Tencerenin altı kapatılır. Önceden hazırladığımız yeşillikler de eklenerek şöyle bir karıştırılarak ılımaya bırakılır.
SERVİS ÖNERİSİ: Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz. Yoğurt bu yemeğe çok yakışıyor.
Afiyet olsun.
NOT: Sebze çeşnisinin içinde tuz bulunduğundan kontrol etmeden tuz ilavesi yapmayın.
Çeşni kullanmadan da yapabilirsiniz. Öyle de çok güzel oluyor.
Domatesleri üstten bıçakla artı şeklinde bıçakla çizip, sıcak suya koyun, kabuklar dışa
MALZEMELER
• 500-600 gr. Taze sakız kabağı
• 2 adet kuru soğan
• 2-3 diş sarımsak
• 2 adet domates
• 2-3 dal nane (kurusu da olur.)
• 2-3 dal fesleğen (kurusu da olur.)
• 4-5 dal dereotu
• 2 yemek kaşığı pirinç
• 2-3 yemek kaşığı limon suyu
• 1 tatlı kaşığı Green life sebze çeşnisi (herhangi bir sebze çeşnisi de olabilir)
• Zeytinyağı
• 1 adet kesme şeker
YAPILIŞI
1. Kabaklar yıkanır, uçları alınır ve her birisi uzunlamasına dörde bölünür.
2. Soğanlar soyulup ince yemeklik doğranır.
3. Sarımsaklar ezilir ya da rendelenir.
4. Domatesler soyulup, küp doğranır.
5. Yeşillikler yıkanıp ince doğranır.
6. Pirinç yıkanır.
7. Tencerenin dibine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı konur.
8. Önce soğan üzerine biraz domates, üstüne kabaklar, pirinçler serpilir, tekrar domatesler konulur ve tencerenin kapağı kapatılır.
9. Kabakların suyunu salıp, çekmeye başlaması aşamasında sebze çeşnisi ve kesme şeker bir çay bardağı su içinde eritilip tencereye eklenir, kabaklar şöyle bir karıştırılır ve hepsi birlikte pişmeye bırakılır.
10. Diğer tarafta limon suyu, sarımsak 2 yemek kaşığı zeytinyağı çırpılır.
11. Kabak çabuk pişeceğinden, pirinçler uzamışsa yemeğimiz pişmiş demektir. Tuzu, suyu kontrol edilip, sarımsaklı, zeytinyağlı karışım eklenir, bir taşım kaynatılır ve Tencerenin altı kapatılır. Önceden hazırladığımız yeşillikler de eklenerek şöyle bir karıştırılarak ılımaya bırakılır.
SERVİS ÖNERİSİ: Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz. Yoğurt bu yemeğe çok yakışıyor.
Afiyet olsun.
NOT: Sebze çeşnisinin içinde tuz bulunduğundan kontrol etmeden tuz ilavesi yapmayın.
Çeşni kullanmadan da yapabilirsiniz. Öyle de çok güzel oluyor.
Domatesleri üstten bıçakla artı şeklinde bıçakla çizip, sıcak suya koyun, kabuklar dışa
doğru kıvrıldığında soğuk suya koyun (2-3) dakika sonra sudan çıkarıp soyun vitamin
kaybını en aza indirerek domatesleri kullanmış olursunuz.(Oktay Usta’nın programında görmüştüm. Ben de artık aynı yöntemi kullanıyorum.)
Mümkün olduğunca kabuklu tüketmeye çalışıyorum.
Mümkün olduğunca kabuklu tüketmeye çalışıyorum.
Yorumlar